Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland inför allomfattande telefonavlyssning - Putin undertecknade lagpaket

Från 2016
Uppdaterad 08.07.2016 14:02.
Vladimir Putin i Moskva den 30 juni 2016.
Bild: EPA/IVAN SEKRETAREV

Rysslands president Vladimir Putin har stadfäst en kontroversiell skärpning av antiterrorlagarna.

Telekomföretagen upprörs av kravet på att alla telefonsamtal och meddelanden, inklusive bilder och video, måste spelas in och lagras i 6 månader. Myndigheterna ska ha tillgång till uppgifter om vem som har ringt vem i 3 år.

Mobiloperatören Megafons vd Sergej Soldatenkov säger i en intervju att det skulle kosta bolaget 200 miljarder rubel, eller fyra gånger den årliga vinsten att uppfylla lagens krav.

Soldatenkov säger till tidningen Kommersant att lagen kommer att ta livet av telekomindustrin.

Kremls talesman Dmitrij Peskov meddelade i dag att president Putin beslutat att regeringen ska följa med läget för att minimera risken för en plötslig höjning av telekomavgifterna till följd av de nya kraven på företagen.

Krypterade meddelanden ska dechiffreras

Lagändringarna innebär också kommunikationsföretagen på begäran från polisen och säkerhetstjänsten måste dechiffrera samtal och meddelanden.

Journalisten vid Sydsvenskan Kalle Kniivilä som verkat som Moskvakorrespondent för Kansan Uutiset skriver i sin blogg att lagpaketet är en del av förberedelserna inför det ryska parlamentsvalet den 18 september.

Också CIA-avhopparen Edward Snowden som beviljades fristad i Ryssland, har kritiserat lagändringarna. Snowden skriver på Twitter att det här är en mörk dag för Ryssland och att den så kallade storebrorslagen måste fördömas.

Lagpaketet innebär vidare att den som på internet uppmanar till terrorism eller uttrycker stöd för terrorism kan dömas till sju års fängelse, det vill säga samma straff som redan nu kan bli följden av liknande uppmaningar i ryska massmedier.

Livstids fängelse kan bli straffet för den som begår terrordåd utomlands, om ryska medborgare dödas eller skadas i attackerna. Också finansiering av terrordåd omfattas av lagen.

Den som har kännedom om planerade terrordåd, uppror eller flera andra slags brott, men som inte informerar myndigheter, kan dömas till fängelse i upp till ett år.

Postförsändelser ska granskas

Vidare ska statliga och privata postföretag se till att de inte fraktar olagliga produkter, rapporterar den oberoende nyhetssajten Meduza. Det är förbjudet att skicka bland annat pengar, vapen, narkotika och gifter.

Lagpaketet innebär också att bara registrerade grupper och rörelser får idka missionärsverksamhet. Vidare skärps straffen för så kallad extremism.