Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ruisrock ger en chans också åt små lokala band

Från 2016
Uppdaterad 08.07.2016 10:58.
Viper Arms.
Bildtext Fyra av Turku Rock Academys band uppträder på Ruisrock i år.
Bild: Juha Kurri/Juha Kurri Photography

Soundcheck i ungdomsgården Vimma i Åbo på torsdag eftermiddag. Bandmedlemmarna i Åbobandet Viper Arms samlas till genrep och Soffe, Jonne, Niina och Heidi äntrar scenen.

Heidi, Nina, Soffe och Jonne i bandet Vipr Arms.
Bildtext Heidi, Niina, Soffe och Jonne i bandet Viper Arms.
Bild: Yle/Monica Forssell

På söndag är det scenen Minirantalava vid stranden på Ruisrock som gäller. Det är första gången Viper Arms uppträder på en festival av Ruisrocks kaliber.

- Det känns jättebra och en dröm som går i uppfyllelse, säger Soffe och får medhåll av bandkompisarna.

- Vi är förväntansfulla, entusiastiska och så klart lite nervösa, sammanfattar Niina, solist, gitarrist och grundare av bandet.

Bandet har funnits i cirka tio år. Mellan åren 2012-2014 deltog Viper Arms i Turku Rock Academy och det är via rockakademin som bandet nu får en chans att delta i Ruisrock.

Lokala band ska få höras på festivalerna

Att lokala band lyfts fram på inhemska rockfestivaler är viktigt, tycker bandmedlemmarna.

- Det är jättefint av Ruisrock och andra festivaler att samarbeta med rockakademin, säger Soffe. En fin gest!

- Och det är kiva att lokala band får prova på hur det känns att stå på en stor scen, förklarar Jonne.

Soffe, basist i Viper Arms.
Bildtext Viper Arms har fått ovärderlig hjälp av Turku Rock Academy, säger Soffe, bandets basist. Nästa år väntas bandets debutskiva.
Bild: Yle/Monica Forssell

Turku Rock Academy är en slags skola för unga lokala band. Rockakademin lyder under stadens ungdomsservice och har för tillfället tio aktiva band som erbjuds råd, stöd, gratis studiotid, föreläsningar och mentorskap. Konceptet har anammats också av många andra städer. Sedan 2011 då rockskolan grundades har hela 24 band deltagit och ända från start har rockskolan samarbetat med olika festivaler i Finland, bland annat Ruisrock.

Turku Rock Academy finns i ungdomsgården Vimmas utrymmen i Åbo.
Bildtext Turku Rock Academy håller till i ungdomsgården Vimmas utrymmen i Åbo.
Bild: Yle/Monica Forssell

Första året uppträdde två av skolans fem band på festivalen. I år uppträder tre av skolans nuvarande adepter och ytterligare ett band, Mursusikari som redan står på egna ben, bokades direkt av Ruisrock, berättar Mark Bertenyi som håller i trådarna för Turku Rock Academy.

- Kontakten till Ruisrock är en av de viktigaste delarna av rockakademin, säger Bertenyi. Det är helt enastående att små lokala band får en chans att visa vad de går för på en stor rockfestival som Ruisrock.

Också från Ruisrocks sida uppskattas samarbetet.

- Att lyfta fram lokala förmågor är jätteviktigt, konstaterar promotor Mikko Niemelä och fortsätter: All musikalisk aktivitet bidrar till att öka intresset för festivalen.

Ruisrock 2014.
Bildtext Ruisrock pågår 8-10.7. Bara på lördag väntas 35 000 festivalbesökare till Runsala i Åbo.
Bild: Yle/Louise Lindberg

Viper Arms uppträder på Ruisrock på söndag kl 14.45 på scenen Minirantalava. De andra lokala banden som uppträder på Ruisrock via Turku Rock Academy är Awake Again (fredag kl 17.30 Minirantalava) och New Fashioned (lördag kl 14.30 Minirantalava). Mursusikari uppträder på lördag kl 17.45 på Minirantalava.

Diskussion om artikeln