Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rockig blues tar över Ekenäs under veckoslutet

Från 2016
Uppdaterad 07.07.2016 20:16.
Närbild på gitarr.
Bildtext Bra gitarr är bland annat att vänta.
Bild: Yle

Från fredag till söndag (8-10.7) rockar Ekenäs till bluestoner när Bossanovas bluesrockfestival arrangeras för tredje gången. Man hoppas på bra väder och många besökare, säger arrangör Kristian Karnell som menar att bluesrocken blivit populärare i Finland.

Musikevenemanget tjuvstartar redan på fredag kväll (8.7) på restaurang Santa Fé där brittiska Sean Webster uppträder. På lördag blir det musik på Rådhustorget och på eftermiddagen kör själva festivalen igång på restaurang Bossanova.

Kristian Karnell, som driver Bossanova och fungerar som arrangör för festivalen, säger att han märkt av ett uppsving för bluesrocken i Finland de senaste åren.

- Många finlandssvenska bluesartister säger att allt fler unga mänskor börjat intressera sig för musikstilen. När man föreställer sig bluesmusik kanske man tänker sig en en mörk källare i Chicago, men bluesrock har en modernare rockattityd, berättar Karnell.

Nya namn för Finland

Trots att musikstilen blivit populärare är många av artisterna fortfarande okända i Finland.

- Det frågan om namn som är jättestora i USA. Här är de ännu inte så kända men det förändras förhoppningsvis efter det här veckoslutet, säger Karnell.

Karnell berättar att Sean Webster som inleder evenemanget på fredagen har en otrolig röst. Ett annat toppnamn är Anthony Gomes från USA.

- Han klassas som en av världens främsta gitarrister och Dana Fuchs är otrolig. Alla som älskar Janis Joplin måste komma och lyssna på Fuchs. Emilia Sisco har också en fantastiskt fin röst, säger Karnell.

Bossanova struket ur namnet

Bossanovas gård har varit populär bland festivalarrangörer och har använts för bland annat Popkalaset och Bo Kaspers Orkester.

För ett par år sedan började restaurangen med den alldeles egna blues och rockfestivalen som tidigare år gått under namnet Bossanova Blues & Rock. Numera heter den Blues & Rock-festival för att undvika missförstånd.

- Människor som inte kände till restaurangen blev förvirrade och undrade varför festivalen hade bossa nova i namnet, förklarar Karnell.

Bossa nova är en brasiliansk musikstil.

Svårt att locka folk till ny festival

Festivalen och den har vuxit för varje år som gått och i år hoppas man på ett par tusen besökare ifall vädret är på bluesrockens sida.

Kristian Karnell sitter på en bänk på Rådhustorget i Ekenäs.
Bildtext Arrangör Kristian Karnell vid Rådhustorget där det kommer att spelas bluesrock under lördagen.
Bild: Yle/Tove Virta

- Många kommer från andra håll än Ekenäs. Varje morgon när jag vaknar tittar jag på väderprognosen. Om vi har sol har vi mycket människor, det är ett som är säkert, säger Karnell.

Det mest utmanande är enligt Karnell att få tidtabellerna att gå ihop och hitta bra sätt att marknadsföra evenemanget.

- Det är mycket jobb. Det är inte lätt att få folk att hitta en ny festival. För ett par månader sedan gick jag och väntade på att festivaldagen skulle vara här, och nu önskar jag att jag hade ännu en månad att förbereda allt, säger Karnell och skrattar.

Diskussion om artikeln