Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Blåbärsbusiness vid flyktingförläggningar för minderåriga blev succé

Från 2016
Uppdaterad 08.07.2016 11:35.
Plocka blåbär i Esboskogarna.
Bildtext Reza har hittills plockat 11 liter blåbär, och Husein hela 40 liter.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

I Esbo har flera av ungdomarna på flyktingförläggningarna för minderåriga fått sommarjobb för några veckor tack vare stadens sommarsedlar och enheternas samarbetspartners. Men de ivriga sommarjobbarna ville jobba mer och började därför sälja blåbär.

Och efterfrågan har varit större än vad de hade förväntat.

- Vi har fått skapa ett kösystem för de som vill köpa blåbär av ungdomarna, säger Eeva Knaappila, ansvarig ledare vid flyktingförläggningarna för minderåriga i Lakisto.

Plocka
Bildtext De här går åt som smör i solsken.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

En del av ungdomarna i Lakisto har fått sommarjobb via samarbetspartnern stiftelsen Rinnhemmet. Men alla har inte fått jobb, och en del behöver mer sysselsättning.

Blåbärsprojektet fick sin början när en av ungdomarna en dag berättade att hans lärare hade sagt att det finns blåbär i skogen som vem som helst får plocka.

- Och rätt som det var dök pojken upp med ett ämbar fullt med bär och sa att här är det nu. Och därifrån fick projektet sin början, säger Knaappila.

Reza har nu två sommarjobb

Av enhetens omkring 40 ungdomar har närmare tio börjat plocka blåbär.

En av dem är Reza. Han har fått sommarjobb genom stiftelsen Rinnehemmet som fönstertvättare. Men för att ha något att göra när han inte är på jobb går han ut i skogen och plockar bär.

- Jag har hittills plockat 11 liter, säger han.

Jag har plockat 40 liter blåbär.

― Husein

Hans kompis Husein har inte ännu hittat något annat sommarjobb, så han har haft mera tid för plockandet.

- Jag har plockat 40 liter blåbär.

Plocka blåbär i Esboskogarna.
Bildtext Flyktingförläggningen för minderåriga i Lakisto är omringad av skog, så ungdomarna kan när som helst gå ut och plocka bär.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Idén har spridit sig till enheten i Alberga

Vid flyktingförläggningen för minderåriga i Alberga har nästan alla ungdomar fått sommarjobb. Av drygt 40 ungdomar har 34 fått jobb för två veckor med hjälp av stadens sommarsedelsystem.

En har dessutom fått jobb utan sedeln.

- Vi har fått mycket bra feedback av ungdomarnas arbetsgivare, säger Minna Marei, en av ledarna vid enheten i Alberga.

Det har varit så ivriga här och frågat om det inte finns mera jobb, så jag frågade på Facebook om någon var intresserad av att köpa blåbär.

― Minna Marei, enheten i Alberga

Men också där vill ungdomarna gärna fortsätta jobba.

- De har varit så ivriga här och frågat om det inte finns mera jobb, så jag frågade på Facebook om någon var intresserad av att köpa blåbär om också våra ungdomar skulle gå ut och plocka dem. Och bara kort tid efter att jag lade ut frågan hade det kommit över 50 svar, säger Marei.

De planerar därför att gå ut i skogen med ungdomarna redan under helgen.