Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson: Slopa avgiften för föreningsregistret

Från 2016
Justitieminister Anna-Maja Henriksson i Jakobstads svenska gymnasium
Bild: Yle/Kjell Vikman

Patent- och registerstyrelsen borde se över sin politik när det gäller avgifterna för föreningsregistret. Det anser SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson. Många organisationer har struntat i rapporteringen till Patent- och registerstyrelsen. Kanske borde de också förnya rutinerna för hur det ska gå till.

SFP är en av de organisationer där de lokala aktivisterna har glömt, struntat i, eller inte känt till att varje förändring i styrelsen borde rapporteras.

Bra väckarklocka

- Det fungerar säkert som en bra väckarklocka för oss. Vi behöver gå igenom vilka lokalavdelningar som på riktigt inte längre är verksamma och i vilka fall det handlar om annat. Det säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i en kommentar till måndagens nyhet om 2 000 inaktiva föreningar i Svenskfinland.

- För SFP kan det handla om lokalavdelningar som har slagit ihop sig med andra, och någon kan ha blivit hängande. Det kan finnas orter där det inte finns SFP-verksamhet, och det finns orsak att titta över det här.

Fler döda föreningar

SFP:s riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson är också ordförande för en annan organisation med många döda själar, eller åtminstone inaktiva lokalavdelningar. Det handlar om Finlands svenska Brand- och Räddningsförbund, som upprätthåller ett tätt nät av frivilliga brandkårer.

Drygt trettio av dem har antingen upphört eller prioriterat verksamheten framom pappersarbetet.

- Också där är det orsak att gå igenom vilka frivilliga brandkårer som på riktigt inte har verksamhet och vilka som har glömt. Där ska vår verksamhetsledare nog systematiskt gå igenom läget. Det är viktigt att det är ajour, säger Anna-Maja Henriksson.

FBK viktigt i vardagslivet

- De frivilliga brandkårerna är ju en verksamhet som är jätteviktig för hela närsamhället i det dagliga livet. De frivilliga brandkårerna får också ett visst understöd, och betalt för den service de ger kommunerna, noterar Anna-Maja Henriksson.

Också därför är det viktigt att redovisningarna är i skick.

Henriksson ser föreningsregistret som en viktig del av det finländska föreningsfältet. Registrerade föreningar är juridiska personer med en ekonomisk verksamhet som kan vara omfattande.

- Här finns ett värde vi ska värna om, säger Henriksson. Hon håller inte med åsikten att föreningsregistret är ett uttryck för gammal kontrollmentalitet eller byråkrati för byråkratins skull.

Slopa avgiften!

Det borde ju inte vara så svårt. Men sammantaget kan rapporteringen ändå kännas oöverstiglig för de föreningsaktiva.

Anna-Maja Henriksson sätter frågetecken för avgiften på 20 euro för minsta ändring i en styrelsesammanfattning, också när det görs över internet.

- Det kan hända att det här också har en viss avskräckande effekt. För en stor organisation eller ett parti ska det inte ha någon större betydelse. Men för en mindre förening, som inte har så många medlemmar, kan den summan göra att rapporteringen får vara.

Handlar inte om lagbrott

Som tidigare justitieminister kan Henriksson inte uppmana sina föreningsaktiva att strunta i lagen. Men det finns förmildrande omständigheter.

- Det handlar nog inte om att man inte vill följa lagen. Men man kanske är koncentrerad på själva föreningsverksamheten. Det är det man uppfattar som det viktiga i det praktiska livet.

- En gång i året kan man säkert ge sig tid åt föreningsregisterfrågan. Det handlar om lite systematik i föreningsarbetet, säger SFP-ordföranden. Hon antyder att hennes personal får se till att det här inte kommer åter på hennes bord, varken gällande SFP eller Svenska Brand- och Räddningsförbundet där man alltså har liknande problem.

Håll kontrollen på vem som är ordförande för SFP

Nu har Patent- och registerstyrelsen orsak att fundera på sin verksamhet och policy när man tar betalt för enkla ändringsanmälningar.

Samtidigt är det viktigt att det finns en systematik för hur anmälningarna görs.

- Vem som helst ska ju inte kunna anmäla att den är t.ex. ordförande för Svenska folkpartiet. En viss kontroll måste också finnas. Men den kontrollen behöver inte vara kopplad till en avgift, säger Anna-Maja Henriksson, ordförande för SFP.

Diskussion om artikeln