Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bäddat för ny succé på hemmaplan – Griezmann sköt Frankrike till final

Från 2016
Uppdaterad 08.07.2016 09:41.
Antoine Griezmann
Bildtext Antoine Griezmann har nu gjort sex mål i EM.
Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU

Antoine Griezmann såg med sina två mål till att Frankrike ännu en gång kommer att spela i final i en hemmaturnering. Tyskland besegrades i semifinalen med 2–0.

Frankrike brukar gå långt då stora fotbollsmästerskap spelas på hemmaplan och efter EM-guldet 1984 och VM-guldet 1998 har laget på söndagen chansen att ta sitt tredje stora guld som värdnation då Portugal väntar i finalen.

Antoine Griezmann som varit Frankrikes bästa spelare i EM avgjorde semifinalen mot Tyskland nästan på egen hand. På stopptid i första halvlek satte han en straff och med 18 minuter kvar att spela petade han enkelt in 2–0.

Griezmann har nu gjort sex mål i EM och närmar sig segern i skytteligan.

Tyskland dominerade i första

Semifinalen mellan Tyskland och Frankrike var kanske en av de mest emotsedda matcherna i detta mästerskap. Två av fotbollsvärldens giganter skulle göra upp i en match med väldigt stor betydelse.

Den första halvleken levde upp till alla förväntningar och var en av de bästa i EM och Tyskland var det vassare laget. Framför allt Emre Can som gjorde sin första match i EM var pigg och låg bakom massvis i anfallsväg.

När alla trodde att den första halvleken skulle sluta mållös fick Frankrike en hörna som sedan resulterade i en straff efter att Bastian Schweinsteiger varit uppe och flaxat och fått bollen på handen i straffområdet.

Hårt dömd ansåg vissa – helt rätt ansåg andra.

Antoine Griezmann var stensäker då han satte in 1–0 bakom Manuel Neuer och Frankrike kunde gå till pausvila i ledning.

Griezmann framme igen

I den andra halvleken var Tyskland en aning blekare och de riktigt farliga målchanserna uteblev. Istället kunde Griezmann göra mål igen då 18 minuter återstod av matchen.

Efter ett inlägg från vänsterkanten lyckades Manuel Neuer inte boxa bort bollen som istället damp ner rakt framför Griezmann som hade öppet mål och 2–0 var ett faktum.

Det här var också det första spelmålet som Tyskland släppte in i EM.

Tyskland var nära en reducering några minuter senare men Joshua Kimmich skott gick i ribban. Tyskland hade ytterligare några halvchanser i slutet av matchen men Hugo Lloris höll nollan och Frankrike vann med 2–0.

Resultat:

Tyskland – Frankrike 0–2
45 min 0–1 Antoine Griezmann (straff)
72 min 0–2 Antoine Griezmann

Diskussion om artikeln