Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fem poliser ihjälskjutna i Dallas

Från 2016
Uppdaterad 08.07.2016 16:43.
Polisen jagar krypskyttarna som skjutit mot polisen i Dallas - Spela upp på Arenan

Poliser har blivit beskjutna i centrum av Dallas i Texas under en demonstration mot den senaste tidens dödsskjutningar av svarta. Tre misstänkta har gripits och en har dött efter förhandlingar med polisen.

Polischefen i Dallas, David O. Brown uppgav först att fyra poliser dödades då minst två krypskyttar öppnade eld mot polisen. Senare kom uppgifter om att en femte polis dött.

Polisen i Dallas har bekräftat det femte dödsfallet.

Sammanlagt tolv poliser blev beskjutna, enligt Dallas borgmästare Mike Rawlings.

De skjutna poliserna vårdas på sjukhus. Åtminstone tre av dem uppges inte ha livshotande skador. Förutom poliserna skadades också två civila. En av dem en kvinna som deltog i demonstrationen.

Attacken är den dödligaste mot den amerikanska polisstyrkan sedan terrorattackerna den 11 september 2001 då 72 poliser dog, enligt myndigheten för nationell brottsbekämpning.

Tre misstänkta gripna - en död

Då skottlossningen började utbröt panik. Demonstranter och förbipasserande rusade åt alla håll för att söka skydd.

Flygbilder från skottlossningen - Spela upp på Arenan

Rätt snart fick polisen situationen någorlunda under kontroll och lyckades evakuera det område där de misstänkta angriparna fanns. Tre personer har gripits.

Skottlossning vid demonstration i Dallas.
Bild: / All Over Press

Polisen omringade också ett parkeringshus där en misstänkt höll till. Den misstänkta hotade skjuta flera poliser och sade att han hade placerat ut bomber över hela Dallas.

Efter två genomsökningar i de centrala delarna av Dallas har polisen ändå inte hittat några explosiva föremål, skriver Max Geron från Dallaspolisen på Twitter.

Förhandlingarna mellan polisen och den misstänkte pågick i nästan två timmar, säger borgmästare Mike Rawlings.

En gärningsman dog av polisens bomb

Gärningsmannen i parkeringshuset dog efter att polisen använde en robot med explosiva medel då förhandlingarna inte längre kunde fortsätta, säger Dallas polischef David Brown.

Den misstänkta sade också att han inte var inblandad i någon grupp, utan agerade ensam. I förhandlingarna med polisen hade han också uttryckt att han ville döda vita, speciellt vita poliser, efter den senaste tidens skjutningar mot svarta män.

Enligt polisen kan det dessutom finnas flera misstänkta än dem man nu har gripit eller lokaliserat.

Polisen säger att man inte känner till något motiv för dödsskjutningarna.

Flera poliser har skjutits i Dallas.
Bild: / All Over Press

Polischef Brown vädjade till allmänheten om information om angriparna. Polisen lade också ut ett foto på Twitter på en man som polisen vid tidpunkten trodde kunde ha något med skjutningarna att göra. Mannen överlämnade sig själv till polisen men släpptes inom kort.

Minst två krypskyttar

Det var alltså en helt fredlig protestmarsch i centrum av Dallas där det plötsligt utbröt kaos strax före klockan nio på kvällen, lokal tid.

Enligt ögonvittnen lät angriparna protesttåget passera innan de öppnade eld mot poliser som övervakade demonstrationen.

Vid en presskonferens senare bekräftade David O.Brown, polischef i Dallas, att protestmarschen var i stort sett över då åtminstone två krypskyttar, som befann sig högt uppe i omgivande byggnader, öppnade eld mot poliserna.

Enligt Brown var angriparna uppenbart ute efter att döda och skada så många poliser som möjligt.

Polisen jagar krypskyttarna som sköt mot polisen under en demonstration i Dallas.
Bild: / All Over Press

Oroligt

Enligt lokala medier har också smärre oroligheter brutit ut i Dallas där människor ropar slagord mot polisen. Också lokala affärer har rapporterat om stölder.

De amerikanska luftfartsmyndigheterna har temporärt stängt luftrummet ovanför Dallas på grund av attackerna.