Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fredagssnackarna: Vi vill ha fler kvinnor på festivalscenerna

Från 2016
Uppdaterad 08.07.2016 16:13.
Melinda Lönnberg och Dan Idman var veckans fredagssnackare.
Bildtext Melinda Lönnberg och Dan Idman.
Bild: Yle/Tove Virta

Dan Idman och Melinda Lönnberg ryter till ordentligt och menar att det är en stor skam att så få kvinnor får plats på festivalscener. Det är artisten Ronya som i tidningen Hufvudstadsbladet lyfter fram problemet med jämställdhet på festivalerna.

När bara 15 procent av artisterna på de största festivalerna är kvinnor är problemen så stora att de inte går att lösa över en natt, säger Ronya i Hufvudstadsbladet.

"Stort problem"

Melinda Lönnberg som själv är musiker och artist och är bekant med den mansdominerade musikvärlden. Hon är nöjd över att det låga antalet kvinnliga festivalartister äntligen uppmärksammas i Finland.

- Det här är ett jättestort problem. I Sverige har det här uppmärksammats redan tidigare. Det har gjorts listor som bevisar att det finns kvinnor att ta till. Nu håller också finlandssvenska feminister på att göra upp en motsvarande lista på sin Facebooksida.

Den som kan, den gör

Man ska ge möjlighet för dem som gör bra att göra bra, understryker Idman.

- Det är en skam att inte fler kvinnor är med. Vi vet att det finns en massa kvinnor att ta till. Pusha på, pusha på, man kan inte göra så mycket annat.

17 euro per ny raseborgare

Just den här fredagen den 8 juli har studiovärden en rejäl utmaning att få en syl i vädret. De verkligt engagerade fredagssnackarna snackar allt från militära uniformer i prideparader till kvinnliga artister.

Dessutom hinner fredagssnackarna ge en rejäl tumme ner för Raseborgs stads satsning att nästa år betala 17 euro för varje nyfödd raseborgare, Finlands 100-årsjubileum till ära.

Mer kultur åt folket

Fredagssnackarna vill snarare understryka satsningen på kultur och samvaro under jubileumsåret.

- Vi skulle kunna börja med att vara jätte jämställda och trevliga mot varandra, uppskatta vår frihet, skriva dikter, måla tavlor, glädjas tillsammans och kommunicera mer, bubblar Lönnberg fram.

Fredagssnack podcast

21:15

Yle Västnyland bjuder varje fredag in snackare som reflekterar över veckan som gått. Mjölbolstabon Melinda Lönnberg och Ingåbon Dan Idman var Yle Västnylands gäster i studion den 8 juli.

Diskussion om artikeln