Massakern i Dallas sätter åter fart på vapendiskussionen i ett kluvet USA
Polisdråpen i samband med skottdramat i Dallas och mordet av de två svarta männen som tidigare i veckan sköts ihjäl av polisen på grund av att ha burit vapen skapar åter debatt om vapenlagarna i USA.
I början av året beslöt Texas att införa mera liberala lagar och det blev tillåtet att öppet bära handeldvapen på gatorna för personer med vapenlicens. Det här betraktas dock bara som en delseger av vapenförespråkarna, som helst skulle se att kravet på licenser slopas helt.
44 av Amerikas 50 delstater tillåter sina medborgare att öppet bära på sig skjutklara vapen på allmän plats. I och med lagförändringen i början av året blev Texas med sina 27 miljoner invånare den största delstaten där det är tillåtet att bära på sig vapen i offentligheten, första gången sedan år 1871.
Charly Salonius-Pasternak, expert vid Utrikespolitiska institutet, kommenterar amerikanernas syn på vapenlagarna:
– Man har en otroligt positiv men djupt naiv syn på vapen. Det råder en John Wayne-mentalitet: om det bara hade funnits någon på plats med ett vapen, skulle inte massmordet ha hänt, eftersom någon skulle ha skjutit ihjäl den potentiella massmördaren. Men det funkar ju inte så på riktigt, säger Salonius-Pasternak.
Man har en otroligt positiv men djupt naiv syn på vapen.
Charly Salonius-Pasternak
Fortfarande förbjudet med vapen i skolor
New York Times rapporterar om att det i Texas huvudstad Austin nuförtiden är enklare att komma in på statliga inrättningar med vapen än utan. De som bär vapen har sin egen ingång medan de som inte gör det måste köa för att gå igenom metalldetektorer och säkerhetskontroller.
De som motsätter sig så kallade “open carry”-lagar anser det vara provocerande att bära vapen i vardagen. Den nya lagen ger ägare av privatägda byggnader möjlighet att själv avgöra ifall de tillåter synliga vapen i sina utrymmen.
I en del affärer får kunderna bära vapen på sig, så länge de inte är synliga. Däremot är vapen fortfarande helt förbjudna bland annat i skolor, på krogar och flygplatser. Företag ägda av vapenförespråkare går tvärt emot: i Austin finns en bokhandel som ger tio procents rabatt till alla som bär sitt vapen öppet.
31 procent av hela världens masskjutningar
De som understöder liberala vapenlagar anser att öppna vapen förbättrar den allmänna säkerheten. Enligt dem hjälper vapen att stoppa förövare och “vapen dödar inte människor, människor dödar människor” är en ofta använd slogan.
Ändå har en studie vid Alabama universitet visat att länder med färre vapenägare drabbas av färre masskjutningar, medan USA står för 31 procent av hela världens masskjutningar.
– Det är djupt upprörande att se bilder på människor med sina vapen för militär användning som sitter och dricker kaffe som ingenting. USA är ändå ett land där det finns poliser som borde ta hand om säkerheten, säger Salonius-Pasternak.
En av lagens mest omstridda paragrafer är polisens rätt att granska vapenlicens av alla som bär på synliga vapen. Enligt vapenförespråkarna ger detta polisen en möjlighet att trakassera laglydiga medborgare.
Därför förespråkar många vapenvänner så kallad “constitutional carry” - rätt att äga och bära vapen utan krav på kontroll och licens.
Obama för strängare vapenlagar – kämpar i motvind
Amerikanernas attityder härstammar från tiden då landet frigjorde sig från den engelska kronans välde. Då uppstod uppfattningen om att ett fritt folk bör kunna bestämma om sina egna angelägenheter och rätten att bära vapen antecknades i grundlagen för att medborgarna vid behov skulle kunna stå upp mot en förtryckande statsmakt.
Enligt den amerikanska uppfattningen är individens rättigheter starkt förknippade med rätten att bära vapen.
I januari spreds ett klipp på sociala medier där USA:s president Barack Obama vädjar om striktare vapenlagar. Det var nästan tre veckor efter skolskjutningen i Newtown, Connecticut, där 28 personer dödades av en 20-årig gärningsman.

– Varje gång jag tänker på de där barnen blir jag arg, säger han.
Obama önskar att få igenom nya, striktare vapenlagar för att minska på vapenvåldet. Den största förändringen vore att alla som säljer skjutvapen skulle registrera sig för att få licens. Försäljarna skulle också få ökat ansvar över att kontrollera vem som köper vapen.
Just nu har statsmakten ingen rätt att föra register över vapenägare, men man uppskattar att det finns över 250 miljoner vapen i USA och att 47 procent av alla vuxna amerikaner har ett eller flera skjutvapen i sina hem. Vapenlobbyorganisationen NRA har i åratal talat emot restriktioner i vapenlagarna med argumentet att det endast är laglydiga medborgare som följer lagarna.
Därför har Charly Salonius-Pasternak inga stora förhoppningar om förändringar i en snar framtid.
- Det är svårt att se vad som kunde orsaka en dramatisk förändring i vapenlagen eller den nuvarande samhällsdiskussionen. I flera decennier har man medvetet byggt upp föreställningen om att det enda sättet att skydda sig och sin familj är att själv bära vapen.