Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stabilt lopp av Eriksson bäddade för final: ”Kan gå hur bra som helst”

Från 2016
Uppdaterad 08.07.2016 17:27.
Sportinslag: "Jag ville bara ha en säker placering" - Spela upp på Arenan

Sandra Eriksson gjorde vad som krävdes i försöksheaten på 3000 meter hinder i Amsterdam och knep en finalplats. För Camilla Richardsson slutade EM-äventyret i kvalet.

Eriksson höll sig hela tiden med i tätklungan i det andra försöksheatet och hennes finalplats var egentligen aldrig hotad. I mål kom hon som trea, då de fem bästa från varje heat tog en säker finalplats.

– Jag kände att jag hade kontroll hela tiden. Det var ingen rolig och lätt känsla idag, men jag kände ändå att jag hade koll på läget, berättar Eriksson till Yle Sporten.

Du ville spara möjligast mycket krafter inför finalen, lyckades du med det?

– Jo, absolut. Jag planerade att om jag känner mig jättepigg kan jag köra på litet på slutet, men i och med att det gick lite segare tänkte jag att jag tar det så lugnt som möjligt.

– Min ursprungsplan var egentligen att sticka upp och dra åtminstone första kilometern, men albanskan (Luiza Gega) började alldeles för hårt så jag tyckte det var onödigt att lägga ner sån energi i och med att jag vet att jag har den där finishen på slutet, att jag kan ligga lite längre bak och ändå säkra en topp-5-placering.

”Jätteskönt när regnet kom”

IK Falken-löparen klockades för tiden 9.41,16, vilket var den tredje bästa tiden i hela kvalet. Eriksson har haft allergiproblem på sistone, men regnet i Amsterdam hjälpte.

– Jag kan säga som så att jag var den lyckligaste av alla på uppvärmningsplanen, ler Eriksson. Känslan är lite bättre än innan, men inte är det helt hundra ännu. Förhoppningsvis blir det bättre för varje dag som går.

– Det var jätteskönt när regnet kom, och den segheten jag kände nu behöver inte bero på allergin, det är helt enkelt ofta segare i försöken. Man förväntar sig att det ska gå lätt och då blir det ofta lite jobbigare. Vi hoppas det känns bättre på söndag.

Hur stor lättnad är det att kroppen nu svarar efter alla problem?

– Det är nog jättejätteskönt med tanke på hur det såg ut i våras och vintras. Jag har många gånger trott att jag inte alls skulle kunna vara med den här säsongen, så det är väldigt skönt och jag tror det ännu kommer att bli betydligt bättre mot slutet av sommaren.

Vill våga mera

På söndag avgörs finalen på damernas 3000 meter hinder. Eriksson ligger tvåa i årsbästastatistiken bland deltagarna och hör till de största medaljfavoriterna.

– Jag har bestämt att jag inte tänker lägga någon press på mig själv. Om kroppen svarar kan det gå hur bra som helst, men jag hoppas bara få ett lopp där jag verkligen känner att jag gett allt och inte fegar nånting.

– Jag känner inte att jag har så mycket att bevisa åt alla andra, utan jag vill mera bevisa för mig själv att jag kan och att jag vågar springa bra.

Vad hoppas du på för farthållning i finalen?

– Egentligen har jag inte så stor skillnad. Jag tycker det är roligt med taktiklopp som är långsamma i början och hårda på slutet, men då gäller det att ha lite tur och det kan vara väldigt många som slåss om medaljerna.

– Så om det går hårt är det en lite obehagligare känsla, men det är lättare att säkra en bra placering, så det är egentligen inte så stor skillnad, funderar Eriksson.

Hur mycket lärdom har du tagit med dig från EM i Zürich 2014, då du slutade nia som statistiktvåa?

– Inte har jag några specifika lärdomar, men situationen känns väldigt annorlunda i år. Det var väldigt mycket runtomkring förra gången, mycket press och mycket allting. Nu har jag varit lugn hela tiden och var inte ens nervös inför försöken. Det är skönare och lugnare nu.

Richardsson utanför final

Camilla Richardsson var också ute efter en finalplats och dessutom en OS-gräns, men den här gången gick det inte vägen.

Richardsson slutade tia i sitt heat med tiden 9.54,80 och var 20:e totalt. Läs hennes besvikna tankar här.

Norskan Ingeborg Løvnes var den sista som tog sig till final. Hennes tid var 9.47,50. Snabbast i försöken var Luiza Gega med 9.38,87, medan statistikettan Gesa-Felicitas Krause tog en enkel finalplats med 9.43,81.

Resultat, kvalet:

Luiza Gega ALB 9.38,87 Q
Fabienne Schlumpf SUI 9.40,28 Q
Sandra Eriksson FIN 9.41,16 Q
Mariya Shatalova UKR 9.41,65 Q
Sara Treacy IRL 9.42,16 Q
Gesa-Felicitas Krause GER 9.43,81 Q
Özlem Kaya TUR 9.44,41 Q
Kerry O'Flaherty IRL 9.45,53 q
Meryem Akda TUR 9.45,69 Q
Diana Martin ESP 9.45,90 q
Michele Finn IRL 9.45,93 Q
Matylda Kowal POL 9.46,25 Q
Nastassia Puzakova BLR 9.46,36 q
Maya Rehberg GER 9.47,32 q
Ingeborg Lövnes NOR 9.47,50 q
------------------------------------
Camilla Richardsson FIN 9.54,80

Diskussion om artikeln