Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nyvald rektor i Larsmo får inte börja jobba

Från 2016
Uppdaterad 08.07.2016 18:14.
Larsmo kommunhus
Bildtext Förvaltningsdomstolen måste först behandla ärendet. Bild: Larsmo kommunhus
Bild: YLE/Rolf Granqvist

I våras valdes Ben Snellman till rektor för Cronhjelmsskolan i Larsmo. Valet överklagades av tf. rektor Åsa Laxåback-Nyman och delar av lärarkollegiet.

Nu ska förvaltningsdomstolen behandla valet och bildningschef Carola Holm-Palonen har tagit ett tjänstemannabeslut i ärendet. Snellman får inte tillträda tjänsten den 1 augusti som planerat.

Istället fortsätter Laxåback-Nyman som rektor under hela läsåret 2016 till 2017.

- Eftersom ärendet är under besvär så har valet inte vunnit laga kraft. Då måste en tillfälligt rektor utses och bildningschefen kan ta det här beslutet, säger kommundirektör Gun Kapténs.

Ovanligt förfaringssätt

Men i både Vasa och Karleby väcker förfaringssättet förundran.

- Vi gör inte så här. Vi har haft fall där till exempel lärare gjort rättelseyrkan. Vi har låtit den som sektionen eller nämnden valt få börja jobba. Har sedan beslutet från förvaltningsdomstolen blivit ett annat så har vi åtgärdat det, säger skoldirektör Birgitta Höglund i Vasa.

Något liknande har inte heller inträffat i Karleby säger stadsjurist Ben Weizmann.

- Jag kan inte ta ställning till det här ärendet, men i Karleby har vi aldrig gjort på det här sättet. Den som blivit vald till tjänsten har fått inleda arbetet som tillförordnad, säger Weizmann.

Kommunförbundet tveksamt

På Kommunförbundet ställer sig även arbetsmarknadsjurist Tuula Vaskelainen tveksam till förfaringssättet. Om man väljer någon till en tjänst är valet bindande.

- Det brukar gå till så att man meddelar den som blivit vald till rektor om att beslutet överklagats. Sedan kan den valda personen anställas för viss tid eller som tillförordnad medan processen pågår, säger Vaskelainen.

Om valet sedan döms vara felaktigt så får man göra om det.

Diskussion om artikeln