Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Smugglandet av snus har ökat massivt

Från 2016
Uppdaterad 13.07.2016 14:14.
En burk påssnus.
Bildtext Snus är tillåtet att hämta till Finland endast för eget bruk.
Bild: Yle

Efterfrågan på snus har stigit märkbart under de senaste åren och ökningen ser inte ut att avta.

Under år 2011 beslagtog tullen totalt 33 kilo snus. Samma siffra fyra år senare var över 1 200 kilo.

Skärpt övervakning

En orsak att mängden beslagtaget snus har stigit är tullens skärpta övervakning. Men det är definitivt inte den enda orsaken.

– Det har gjorts många resenärsundersökningar som visar att mängden snus som hämtas från Sverige har ökat märkbart, säger Mikko Grönberg som är bevakningschef vid finska tullen.

Det lönar sig aldrig att överskrida den tillåtna mängden snus. Också små mängder som går över det tillåtna kan leda till skattepåföljder.

Mikko Grönberg

Förutom den skärpta övervakningen har snuset blivit populärare och finländare snusar mer än förr.

Han säger att snuset kommer in i landet med alla de olika transportmöjligheter som finns. De vanligaste är att hämta med bil från norra sverige, men det är också vanligt att skicka snus per post eller köpa från kryssningsfartygen.

Professionella verksamheten har ökat

– De mängder snus som i dagens läge beslagtas av tullen tyder på att den professionella verksamheten har blivit vanligare, säger Grönberg.

Det har blivit vanligt att göra affärer med snus, och det kan verka vara ett lätt sätt att tjäna pengar. Verksamheten är ändå allt annat än riskfri.

Han konstaterar ändå att en stor del såklart också hämtar snus endast till eget bruk, och så länge man hålls inom de tillåtna gränserna är det inga problem.

– Det lönar sig aldrig att överskrida den tillåtna mängden snus. Också små mängder som går över det tillåtna kan leda till skattepåföljder, påminner Grönberg.

Högst 30 dosor

Sverige är det enda EU-land var man får sälja snus. Till Finland får man högst ta in 30 snusdosor, med högst 50 gram snus per dosa.

Till skillnad från cigaretter får man inte hämta snus som present till någon. Det snus man köper får endast vara för eget bruk.

Artikeln har uppdaterats kl. 14:14.

Diskussion om artikeln