Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polischef: Den misstänkta gärningsmannen ville döda vita poliser

Från 2016
Uppdaterad 08.07.2016 18:38.
Stort polispådrag i centrum av Dallas efter att elva poliser blivit beskjutna 8.7.2016
Bild: EPA/RALPH LAUER

En av de misstänkta som besköt poliser dödades av polisens bomb. Den misstänkte hade också i förhandlingar uttryckt att han agerade ensam.

Fem poliser blev på torsdagen ihjälskjutna i centrum av Dallas i Texas under en demonstration mot den senaste tidens dödsskjutningar av svarta.

”Vi sprang och de fortsatte skjuta” - Spela upp på Arenan

Polisen omringade ett parkeringshus där en misstänkt höll till. Förhandlingarna mellan polisen och den misstänkte pågick i nästan två timmar, säger borgmästare Mike Rawlings.

Gärningsmannen i parkeringshuset dog efter att polisen använde en robot med en bomb då förhandlingarna inte längre kunde fortsätta, säger Dallas polischef David Brown.

Agerade ensam

Den misstänkta sade också att han inte var inblandad i någon grupp, utan agerade ensam.

Innan sin död hade den misstänkte sagt att han var besviken på poliser och uttryckt att han ville döda vita, speciellt vita poliser, efter den senaste tidens dödsskjutningar mot svarta män.

Brown säger att polisens undersökningar fortsätter och att man fortfarande utreder om det finns andra misstänkta. Enligt Dallas borgmästare Mike Rawlings sköts det mot 14 personer, varav 12 var poliser. Fem poliser dödades.

Enligt Rawlings har polisen förhört tre misstänkta som greps efter skjutningarna. Enligt Rawlings har de gripna ”inte varit särskilt samarbetsvilliga”.

Polisens tekniker undersöker brottsplatsen - Spela upp på Arenan

Nyhetsbyrån AFP hänvisar till amerikansk media och skriver att den döda gärningsmannen identifierats som den 25-åriga Micah Johnson. Los Angeles Times skriver bland annat att han inte har någon tidigare brottslig bakgrund eller band till terrorgrupper.

Ovanligt med bombrobot

Amrikanska NBC News skriver att det är sällsynt att polisen använder bombrobotar.

I Albuquerque i New Mexico använde en polisiär insatsstyrka, en så kallad SWAT-styrka, år 2014 en bombrobot mot en misstänkt beväpnad man som hade barrikaderat sig i ett motellrum. Roboten utsöndrade kemikalier som gjorde att mannen gav upp.

Diskussion om artikeln