Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Framtidens bibliotek satsar på mediefostran och arbetsutrymmen för frilansare

Från 2016
Centrumbiblioteket enligt artkitekternas ögon.
Bildtext Centrumbiblioteket ska satsa på bland annat scenutrymmen, arbetsstationer för frilansare, utställningar och restaurang. Bilden är en arkitektbild från 2010.

Tillgången till e-material har gjort att biblioteken har färre kunder. I framtiden satsar bibborna på bland annat mediefostran och på att serva frilansare.

Helsingfors bibliotekschef Tuula Haavisto berättar att bibbornas besökarantal har minskat något i och med att det blivit allt lättare att få tag på digitalt material. Till exempel musiken har nästan helt försvunnit från biblioteken.

- Det är svårt att säga hur det kommer att gå med det tryckta materialet. Det har funnits e-tidningar och e-böcker för en bred publik en så kort tid ännu, säger Haavisto.

En annan aspekt är att det inte ännu finns så mycket forskning om hur hjärnan uppfattar skrift på en skärm jämfört med skriven text som är layoutad på papper.

Det är svårt att säga hur det kommer att gå med det tryckta materialet. Det har funnits e-tidningar och e-böcker för en bred publik en så kort tid ännu.

Tuula Haavisto, bibliotekschef

- Även om det finns många som inte längre behöver bibilotek för att låna böcker, så finns det en stor grupp som uttryckligen kommer till biblioteket för den stora boksamlingens skull.

Bibliotekschef Tuula Haavisto på innergården till Vallgårds bibliotek.
Bildtext Bibliotekschef Tuula Haaviso trivs i Vallgårds bibliotek. Sommartid kan man ligga i hängmattan på den mysiga innergården och läsa en bok, eller till exempel spela petanque
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Viktig aktör i mediefostran

Unga människor har ett annorlunda förhållningssätt till bibliotek. Här har biblioteken sett sin nisch och de är en viktig part i att lära ut mediekritik och mediekunskap.

- Vi samarbetar bland annat med skolorna. Skolklasser kommer bland annat till biblioteken för att lära sig vad informationssökning handlar om. Eleverna lär sig att det handlar om något mycket mer än att bara söka på Google.

Det är inte bara skolelever som får lära sig mediekritik och informationssökning, utan också till bland seniorer och proffsgrupper.

Eleverna lär sig att infomationssökning handlar om något mycket mer än att bara söka på google.

Tuula Haavisto, bibliotekschef

Biblioteken har också lanserat en programhelhet i mediekunskap för förskolebarn. Den har utvecklats i samarbete med dagispersonal och har varit väldigt populär.

Biblioteksnätet i Helsingfors mår bra

Helsingfors skiljer sig från resten av landet också vad gäller biblioteksnätet. Trenden i övriga delar av landet är att allt fler bibliotek lägger lapp på luckan, men i Helsingfos är inga bibliotek påväg att stänga.

Bibliotek 10 är Helsingfors populäraste bibba.
Bildtext Bibliotek 10 i Posthuset är populärt, men alldeles för trångt. Här finns till exempel inga romaner längre - och inga svenska böcker.
Bild: Helsingfors stad

- Det handlar om samma trend som när det gäller befolkningen i allmänhet. På samma sätt som folk flyttar från glesbygden till huvudstadsregionen, stänger bibliotek på mindre orter medan biblioteken mår bra i Helsingfors.

Centrumbiblioteket representerar modern tid

Den stora händelsen i biblioteksvärlden är förstås Centrumbiblioteket, som ska öppna för allmänheten i december 2018. Biblioteket ska förutom en massiv boksamling erbjuda nya upplevelser för den moderna biblioteksbesökaren.

I första vånigen kan man snabbt sköta ärenden själv: returnera böcker och plocka upp reserverade böcker.

Vi har många frilansare som inte bara vill sitta hemma eller på café. De ska ha bra utrymmen i centrumbiblioteket.

Tuula Haavisto, bibliotekschef

Här finns också restaurang och utställningar samt medborgarrådgiving och bio. I andra våningen har man möjlighet att förverkliga sig själv, här finns bland att scenutrymme, grupplärorum och arbetsstationer för frilansare.

- Vi har många frilansare som inte bara vill sitta hemma eller på café. De ska ha bra utrymmen i centrumbiblioteket.

Den så kallade bibliotekshimlen kommer att ha över 100 000 böcker. Barnavdelnigen ska locka barnen att använda sin fantasi och familjerna kommer att uppmärksammas.

- Till exempel kommer barnavdelnigen att inredas så att barn och förälder eller hela familjen kan sitta och läsa tillsammans. Också barnevenemangen kommer att profileras tydligare för hela familjen.

Diskussion om artikeln