Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misstänkte Dallasskytten ingick i arméreserven

Från 2016
Uppdaterad 08.07.2016 22:02.
Polischef David Brown: Han ville döda vita poliser - Spela upp på Arenan

Amerikanska regeringskällor meddelar att den misstänkte Dallasskytten Micah Xavier Johnson ingick i reserven i den amerikanska armén. Han hade bland annat tjänstgjort i Afghanistan.

Vita Huset meddelade på fredag kväll att polisundersökningen visar att Johnson inte hade någon koppling till terroristorganisationer.

Enligt Los Angeles Times bodde Johnson öster om Dallas. Myndigheterna tror att Johnson tillhörde en informell vapenklubb och att han ofta övade att skjuta.

Bilder på den misstänkte Johnson förekommer i sociala medier.

25-årige Johnson hade före sin död sagt att han var besviken på poliser och uttryckt att han ville döda vita, speciellt vita poliser, efter den senaste tidens dödsskjutningar mot svarta män.

Dödades av polisens bombrobot

Johnson dödades av polisens bombrobot efter att polisen förhandlat med honom i flera timmar.

Guardian skriver att det förmodligen var första gången i USA:s historia en robot användes i detta syfte.

Loretta Lynch, USA:s utrikesminister
Bildtext Justitieminister Loretta Lynch
Bild: EPA/ JIM LO SCALZO

Den amerikanska justitieministern Loretta Lynch vädjade på fredag till amerikanerna om lugn som svar på det som hänt, och sade att våld aldrig är det svar som behövs. Det som har skett får inte bli "det nya normala" sa Lynch.

USA:s president Barack Obama har beordrat sorgflaggning vid alla federala byggnader till minnet av offren i Dallas. Sorgflaggningen pågår till den tolfte juli.

I centrala Dallas samlades många för att be till minnet av offren för dödsskjutningen. Såväl kristna, judar som muslimer var närvarande under minnesstunden.

Människor ber till minnet av de offren i Dallas.
Bild: EPA/ ERIK S. LESSER

Fem poliser sköts till döds av krypskyttar under en demonstration i Dallas, USA. Ytterligare nio personer skadades, av dem var sju poliser. Ingen sägs ha livshotande skador.

Ytterligare tre personer är gripna men enligt tidigare uppgifter från polisen är de inte samarbetsvilliga.

Vittne fångar skottlossningen på film - Spela upp på Arenan