Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu provodlas bambu i österbottniska trädgårdar

Från 2016
Uppdaterad 09.07.2016 13:35.
Jättepanda
Bildtext Jättepanda.
Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Över 300 bambuplantor har levererats till trädgårdar runtom i Södra Österbotten.

I varje trädgård planteras tio olika sorter och framåt vårkanten 2017 kommer det att stå klart vilken art som bäst klarar den österbottniska vintern.

Bland dem som ställer upp och provodlar bambun finns såväl hobbyodlare som proffs. Jari Luokkakallio vid ProAgria leder projektet med att få fram närodlad bambu till de kommande pandorna. Han är tacksam för att folk har visat intresse och ställer upp när det behövs.

- Jag är övertygad om att vi kommer att hitta en bambuart som trivs bra hos oss och även övervintrar framgångsrikt, säger Luokkakallio.

Plantorna, som är uppemot 2,5 meter höga, ska nu planteras i olika sorters miljöer och i olika sorters jordmån.

Att skydda rötterna viktigast

Vintern och särskilt vårvintern i Södra Österbotten kommer att bli tuff för bambun.

- Merparten av arterna vi provodlar nu är olika varianter av bergsbambu, som klarar 25 minusgrader. En del arter är känsligare än så och dem ska vi odla inomhus, säger Luokkakallio.

I höst organiserar ProAgria utbildning för dem som tagit sig an provodlingsprojektet. Meningen är då att lära ut mer om hur plantorna bäst kan fås att övervintra.

- Att skydda rötterna är viktigast, säger Luokkakallio.

Enligt överenskommelsen mellan Finland och Kina anländer kinesiska jättepandor till Etseri djurpark redan 2017. En jättepanda äter normalt mellan 20 och 45 kg bambu per dag.

Flera projekt för att få fram bambu till pandorna pågår parallellt. En första provodling av bambu anlades i Etseri redan tidigare i våras.

Hanne Leiwo Yle Pohjanmaa
Översättning till svenska av Moa Mattfolk