Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Självständigheten som ingen firar – ny krigsoro då Sydsudan fyller fem

Från 2016
Soldater lojala till vicepresident Riek Machar återvänder till Juba efter fredsavatal.
Bildtext Vice president Riek Machars trupper återvände till huvudstaden Juba i april som en del av fredsavtalet. Strider bröt mellan dem och trupper som lyder under president Salva Kiir i fredags och ska ha krävt tiotals liv.
Bild: EPA/PHILLIP DHIL

Sydsudan har under nästan halva sin självständighet drabbats av ett blodigt och brutalt inbördeskrig med etniska förtecken. Ett fredsavtal finns, men inför självständighetsdagen har strider igen blossat upp mellan rivaliserande fraktioner i huvudstaden Juba.

Tiotals kroppar har förts till sjukhusen i Sydsudans huvudstad Juba efter att strider igen bröt ut mellan president Salva Kiirs och vice president Riek Machars trupper på fredag kväll.

Enligt läkare vid universitetssjukhuset i Juba har läkarna inte fått undersöka kropparna och de kan därför inte ge exakta siffror för antalet döda.

Enligt läkaren var ändå största delen av dem soldater.

Många civila i staden har ändå sökt skydd hos FN-soldater som är stationerade i Juba.

Läkare på FN-basen i Juba har också tagit emot kring 40 skottskadade, också av dem är majoriteten soldater.

Enligt det rådande fredsavtalet borde Kiirs och Machars trupper patrullera tillsammans i Juba men avtalet och freden verkar nu allvarligt hotade.

Ekon från inbördeskrigets början

Striderna bröt ut då Kiir och Machar träffades vid presidentpalatset och spred sig snart till hela Juba.

Sydsudan borde på lördagen fira sitt femte år som självständig stat, men åtminstone i Juba rapporteras få människor ha vågat sig ut på gatorna.

Striderna påminner om läget då Kiirs och Machars trupper rök ihop i Juba i december 2013 och utlöste ett blodigt och brutalt inbördeskrig.

Kiir hade nyss avskedat hela sin regering, inklusive vice presidenten Machar och anklagade dem för att försöka ta makten.

De två tidigare rebelledarna hade var sin styrka inom armén som består av före detta rebeller, mer lojala gentemot ledarna än mot den unga staten.

Då Kiir och Machar också är av olika folkslag, dinka och nuer, fick konflikten snabbt etniska dimensioner och mycket brutala följder för de civila.

Upprepade försök att sluta fred föll på att strider igen blossade upp, tills ett avtal slutligen kunde nås i ifjol.

De nya striderna väcker ändå farhågor om att fredsavtalet inte kommer att hålla och att de brutala striderna igen kan sprida sig till stora delar av landet.

Flytkingar vid FN-lägret i Juba.
Bildtext Tusentals flyktingar bor fortfarande på FN-basen inne i huvudstaden Juba då de är för rädda för att återvända hem.
Bild: EPA/JM LOPEZ

Massvåldtäkter, kannibalism och massakrer

Kriget har krävt åtminstone 10 000 människors liv, men har också orsakat massiv skada på andra sätt.

Åtminstone två miljoner människor tvingades fly sina hem och fem miljoner drabbades av svält eller kronisk undernäring.

Ett stort antal brutala människorättsbrott mot civila har också dokumenterats; förövarna representerar krigets båda parter.

I en rapport som har sammanställts av Amnesty International vittnar människor om massakrer och massvådltäkter som har begåtts av krigare under krigets gång.

Många tillfångatagna civila ska också ha tvingats till bland annat kannibalism.

En pojke som har intervjuats för rapporten berättar att han bevittnade hur soldater sköt ihjäl en stor mängd människor som nyligen hade tagits tillfånga och förts till en militärförläggning.

– De bakband mina händer och tvingade mig under vapenhot att dricka blod och äta kött. De sade åt mig att om jag inte gjorde det skulle de döda mig. När jag sover om natten, ser jag dem som dödades i mina mardrömmar, säger pojken som i rapporten kallas Phillip men som egentligen heter något annat.

Trots att fredsavtalet har hållit rätt väl tills nu bor 200 000 människor fortfarande vid olika FN-baser. de vågar inet återvända hem för de är alltför rädda för våld från andra etniska grupper eller soldatförband.

Vicepresident Riek Machar skakar hand med president Salva Kiir i Juba.
Bildtext Riek Machar (v) återvände till Juba i april efter att fredsavtalet hade undertecknats. Trots avtalet vågade han inte återvända på flera månader och rapporteras ha varit rädd för att bli mördad i huvudstaden.
Bild: EPA/PHILLIP DHIL

En kruttunna

Både Kiir och Machar har uppmanat sina soldater till lugn och på lördagsmorgonen rapporterades skottlossningen ha upphört.

De två ledarna har ändå också tidigare visat sig ha begränsad kontroll över sina styrkor.

Då de politiska motsättningarna började hopa sig år 2013 identifierade FN risken för att det hela kunde sluta i väpnad etnisk konflikt.

Landets armé består av olika rebellgrupper, som ofta var strikt indelade enligt etniska linjer och som stred både mot Sudans armé och mot varandra.

Enligt FN:s före detta sändebud i Sydsudan Hilde Johnson varnades Kiir och Machar om att en etnisk konflikt kunde bryta ut om spänningarna mellan dem inte kunde lindras.

– Juba var då som en kruttunna men när vi varnade dem för risken för etniskt våld sade de bara att det var osannolikt, de hade full kontroll över läget, säger Johnson.

Flera försök att nå avtal om eldupphör och fred tros ha fallit på att olika befälhavare och väpnade styrkor inte ville följa order om att låta vapnen tystna.

Trots att ett fredsavtal nu finns och Machar har återgått till posten som vice president har de underliggande spänningarna inte lösts upp.

Sydsudan borde ha ordnat presidentval år 2015, ett val Machar hade tänkt utmana Kiir i.

Valet har ändå skjutits upp på obestämd tid och de politiska spänningarna hotar hela tiden att bryta ut i strider som igen kan sätta igång den etniska konflikten.

– De nya striderna visar än en gång att partierna inte på allvar har tagit sig an arbetet med fredsprocessen, sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Ban kallade striderna ännu ett svek från landets ledare mot dess befolkning, samtidigt som både Machar och Kiir sade att de inte visste vad som hade orsakat striderna och avsade sig allt ansvar för att de hade brutit ut.

Diskussion om artikeln