Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama: Dallasskytten representerar inte afroamerikaner

Från 2016
Uppdaterad 09.07.2016 21:35.
Barack Obama
Bildtext Barack Obama vid presskonferensen i Warszawa.
Bild: AOP

Det har varit en tuff vecka, konstaterade USA:s president Barack Obama när han mötte pressen i Warszawa på lördag kväll. Obama kommenterade skjutningen i Dallas och underströk att landet inte är djupt splittrat, utan står enat.

– Påståenden om att det finns en enorm polarisering och att vi har gått tillbaka till situationen på 1960-talet är helt enkelt inte sant, sa Obama till den samlade presskåren i Warszawa innan han tackade för sig.

Obama har deltagit i Natos toppmöte i den polska huvudstaden men flyger tillbaka till Washington en dag tidigare än planerat på grund av polismorden i Dallas.

Vita Huset har meddelat att Obama kommer att besöka Dallas i början av nästa vecka.

25-årige Micah Johnson har pekats ut som den som sköt ihjäl fem poliser och skadade ytterligare sju i samband med en fredlig marsch i Dallas på torsdagen. Demonstrationen organiserades efter att två svarta män skjutits ihjäl av poliser i Louisiana och i Minnesota tidigare i veckan.

– Hur smärtsam och deprimerande den här veckan än har varit, har vi en grund att bygga vidare på, sa Obama.

– Det finns sorg, ilska, förvirring, men också enighet.

Tokig människa bakom attacken

Obama kommenterade också vapenlagarna och sade att USA inte kan låtsas som om slappa vapenlagar är irrelevanta. Dallasskyttens motiv är också svåra att få grepp om.

– Den tokiga människan som genomförde attacken i Dallas, är lika lite en representant för afroamerikaner som skytten i Charleston är en representant för alla vita amerikaner, sa Obama och hänvisade till den 22-åring som står anklagad för att ha skjutit ihjäl nio personer i en kyrka i Charleston i South Carolina förra året.

På flera håll i landet har demonstrationer hållits under dagen på grund av veckans händelser. Flera personer har också gripits för att ha hotat poliser.

Obama har som en direkt följd av händelserna i Dallas beordrat att man ska flagga på halv stång vid samtliga amerikanska regeringsbyggnader, ambassader och militära inrättningar till och med tisdagen den 12 juli.

Diskussion om artikeln