Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Murto stornjöt av debuten – ”Alltför roligt för att gå iväg”

Från 2016
Uppdaterad 10.07.2016 02:01.
Wilma Murto, PNG 2016
Bildtext Wilma Murto åker härnäst till junior-VM.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Wilma Murto gjorde en lyckad mästerskapsdebut på seniornivå då hon slutade sjua i stavfinalen i EM i Amsterdam. Jag sög i mig allt som bara var möjligt, säger 18-åringen.

– Ni får vänta en stund, Wilma kommer lite senare.

Minna Nikkanen vet att Yles utsända väntar på träningskamraten Wilma Murto. Och visst dröjer ett bra tag innan supertalangen till slut dyker upp i intervjuzonen.

Hon själv har rivit ut sig för länge sedan och tävlingen har varit avslutad i cirka tio minuter, men Murto har stannat kvar på tävlingsplatsen så länge det bara var möjligt.

– Det var så fint att följa med världstoppar från nära håll, de hoppar helt jättehögt! Det var alltför roligt att titta på för att gå iväg. Jag hade inte bråttom nånstans, säger Murto med ett stort leende.

Murtos raketkarriär fick en fin fortsättning då juniorvärldsrekordhållaren (471) slutade sjua i stortävlingsdebuten med resultatet 445. Nikkanen var nia med samma resultat men fler rivningar innan.

– Jag sög i mig allt som bara var möjligt. Man vill ju att den här situationen börjar kännas så bekant som möjligt. Man måste minnas det här när det nån gång inte smakar att fara på träning, säger OS-klara Murto.

– Det här hjälper jättemycket med tanke på Rio. En stor stadion, långa pauser mellan hoppen, allt runtomkring. Nu känns det inte längre lika skrämmande att åka till OS, skrattar 18-åringen.

Nu väntar junior-VM

Murto klarade ingångshöjden 435 lätt i första försöket och 445 i andra. Till följande höjd som var 455 valde Murto precis som Nikkanen att byta till en styvare stav men den höjden blev för svår.

Ingen av de blåvita stavdamerna var i närheten av att klara 455. Vindförhållandena var också väldigt svåra för hopparna i finalen.

– Det här var inte den enklaste platsen att hoppa på och jag är jättenöjd att jag klarade mig såhär bra. Om jag i den här vinden kan hoppa 445 går det ännu mycket högre i perfekta förhållanden, menar Murto som gladde sig över placeringen.

– Jag är faktiskt nöjd, resultatet var kanske inte i sig det jag hade väntat mig, men att vara sjua i den första stortävlingen... Jag är väldigt, väldigt nöjd.

Med vilka tankar åker du till junior-VM i Bydgoszcz om en dryg vecka?

– Det blir jätteroligt! Det är också trevligt att här tävla mot samma flickor som antagligen kommer att finnas med i toppstriden i Polen, jag hade ju exakt samma saldo som schweiziskan (Angelica Moser), så vi får ta en ny dust i VM.

Nikkanen fick inte fart på staven

Minna Nikkanen, som gjorde sin trettonde stortävling, log inte lika brett som träningskompisen Murto efter finalen.

– Placeringen var ganska långt från det jag var ute efter, resultatet likaså, säger Nikkanen.

– Jag lyckades inte läsa vindarna tillräckligt bra, det föll det på. Jag fick inte fart på staven. Jag tror jag hade haft höga hopp i kroppen om jag träffat alls bättre.

Grekiskan Ekaterini Stefanidi knep guldet före Lisa Ryzih från Tyskland och Angelica Bengtsson från Sverige. Det här var Stefanidis första stora titel i karriären.

Resultat:

1. Ekaterini Stefanidi GRE 481 CR
2. Lisa Ryzih GER 470 SB
3. Angelica Bengtsson SWE 465 SB
4. Nikoleta Kiriakopoulou GRE 455
5. Michaela Meijer SWE 455
6. Femke Pluim NED 455 SB
7. Wilma Murto FIN 445
7. Angelica Moser SUI 445 PB
9. Minna Nikkanen FIN 445
10. Martina Strutz GER 445
11. Annika Roloff GER 435
12. Iryna Yakaltsevich BLR 435

Diskussion om artikeln