Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Ett huvud som håller” – Mörö och Bäck enorma utropstecken

Från 2016
Kristian Bäck, läger i Portugal, våren 2016.
Bildtext Kristian Bäck har lätt att le efter succédebuten.
Bild: Yle/Leif Lampenius

Den ena tog det definitiva klivet in bland Europaeliten, den andra slog alla med häpnad i mästerskapsdebuten. Oskari Mörö och Kristian Bäck prisas stort av landslagstränare.

Två SFI-idrottare har stått för de kanske mest glädjande finländska prestationerna i friidrotts-EM hittills. Esbo IF:s Oskari Mörö var fyra på 400 meter häck och Vasa IS Kristian Bäck femma i längd.

SFI:s sportchef Petra Stenman, som under EM fungerar som landslagstränare på bland annat 400 meter häck, har lätt att le. Det hade också Mörö när Stenman följde honom till flygplatsen på lördagsmorgonen.

– Det leendet var nog stort och jag tror det först då riktigt sjunkit in att en fjärde plats faktiskt är ganska bra. Efter den lilla besvikelsen genast efter tävlingen var det en glad gosse som åkte hem, berättar Stenman.

En skicklig taktiker

Mörö var lite bitter efter loppet eftersom han missade bronsmedaljen med endast 14 hundradelar. Men det finns ingen orsak att gräma sig, säger Tom Andtbacka, en annan av landslagets löptränare.

– Det var en otroligt strong prestation. Det är sällan håret – det lilla jag har kvar – står upp, men finalen var faktiskt ett sånt ögonblick. Man såg hur han pressade på och den fina kontroll har hade över sitt eget lopp och samtidigt kollade hur farten utvecklades... Jag är mycket imponerad.

Oskari Mörö, EM 2016
Bildtext Oskari Mörö blev en dryg tiondel från bronset.
Bild: All Over Press

Stenman har följt med Mörö från närhåll en längre tid och hon beskriver 23-åringen som en klok och proffsig idrottare.

– Det som tog Oskari till fjärdeplatsen var det att han är en så stark taktiker, han klarar av att ändra på sin löpning enligt rådande förhållanden, berättar den tidigare landslagshäcklöparen.

– Samtidigt är han väldigt mån om att analysera hur hans tidigare lopp gått, han försöker hela tiden förbättra sin löpning och sin taktik. Det är jätteskoj att följa med som en häcklöpargamyl.

Bäck en tävlingsmänniska av rang

Den regerande EM-åttan Mörös finalplats var väntad, men Kristian Bäck överraskade de flesta. 19-åringen tog sig vidare till final i mästerskapsdebuten och slog där till med 791, vilket var endast två centimeter från medalj.

– Han har ju visat från juniortävlingar att han tänder till och kan prestera när det gäller, konstaterar Tom Andtbacka.

– Han har också ett jättebra och professionellt team bakom sig, och är överlag en mycket lovande ung herreman som visade att det går att komma in som äldre junior och göra sig gällande i ett seniormästerskap.

Kristian Bäck, maj 2016.
Bildtext Kristian Bäck flyger fram.
Bild: All Over Press

Bäck, som tränas av Natalia Kilpeläinen-Bäck och Mikael Bäck, gick in för säsongen med utomhuspersonbästat 750, men har lagt till 45 centimeter på det i sommar.

– Han har ju gener som gör det möjligt att bli en toppidrottare, samt ett huvud som håller, beskriver Stenman.

– Han har dessutom börjat träna ganska sent och den där träningspotentialen som många har under växtperioden, då du går från pojke till man, var länge outnyttjad hos Kristian – och den kommer fram bättre och bättre hela tiden.

Petra Stenman och Tom Andtbacka om de övriga SFI:arna som tävlat klart i EM:

Linda Sandblom, Hangö IK, höjd
(första utanför final, placering 13)
Stenman: ”Jag får verkligen lyfta upp Linda och hennes pappa Leif på piedestal, de har gjort ett väldigt gott arbete och varit väldigt professionella i sitt förhållningssätt till idrotten. Jag tycker Linda gjorde en bra kvaltävling trots att hon blev utanför final. Nu tar hon med sig det här till OS och där tror jag vi får se en ännu bättre prestation.”

Camilla Richardsson, Vasa IS, 3000 m hinder
(utslagen i försöken, placering 20)
Andtbacka: ”Jag är inte alls missnöjd. Det är helt klart att Camilla har mera i kroppen, men hon har kanske inte riktigt fått till de där topptoppresultaten ännu. Vi måste också komma ihåg att man med hennes tid (9.54,80) tagit sig till final i de två senaste EM-tävlingarna. Det måste Camilla ändå ta med sig. Och jag är helt övertygad om att hon kommer att prestera jättebra resultat senare under säsongen. Tyvärr hinner hon inte till OS, men hon är garanterat på rätt väg.”

Jussi Kanervo, HIFK, 400 m häck
(utslagen i försöken, placering 22)
Stenman: ”Det var kanske ändå lite väntat att hans prestationsnivå för tillfället inte riktigt räcker till. Han har en jättetuff säsong i USA bakom sig och det är ganska vanligt att det inte lyckas när man försöker få till två långa säsonger efter varandra. Återhämtningstiden här emellan har helt enkelt inte räckt till.”