Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Björneborg lockar med jazz och finsk samhällsdebatt

Från 2016
Uppdaterad 14.07.2016 23:39.
Finlandsarena i Björneborg.
Bildtext Såhär såg Folktingets paviljong ut i Björneborg 2015.
Bild: Yle/Bengt Östling

Det politiska Finland samlas igen till största sommarfesten då Suomiareena inleds i Björneborg på måndag. Det blir en vecka med 850 debattörer på 170 evenemang.

Allt började som ett tvådagarsjippo för tio år sedan men nu vågar ingen partiledare stanna borta.

Detta är ”Finlands största samhälleliga debattevenemang” med över 170 evenemang i programmet, öppet och avgiftsfritt för alla. Det börjar idag och avslutas på fredag.

Snart är alla här

De politiska partierna och deras ordförande har inte varit med alla år men i år är de flesta med. Varje dag håller ett eller flera partier egna möten för allmänheten.

Dagens stjärna är statsminister Juha Sipilä. Nästan samtliga ministrar i Finlands regering uppges delta under veckan, och åtskilliga riksdagsledamöter.

Från medborgarorganisationerna kommer ett stort antal deltagare. Många har presentationstält på Medborgartorget, och håller egna evenemang.

Det kan inte bli mycket större. Tiden och hotellkapaciteten i Björneborg räcker inte till.

MTV äger

På Bornholm i Danmark kallas motsvarande arrangemang ”Folkmötet”. På Gotland är det riksdagspartierna som arrangerar Almedalen-veckan lokalt.

I Finland är det Reklam-TV som äger varumärket ”SuomiAreena” och står för arrangemangen, tillsammans med Björneborgs stad.

Årets sponsorer är bland annat Arbets- och näringsministeriet och Penningautomatföreningen.

Folket vill se eliten?

Många av debattörerna hör onekligen till den politiska eliten, men arrangörerna i Björneborg betonar folkligheten. Fjolårets publikrekord på 57 000 besökare kan bli svårt att slå.

Mycket beror på vädret. Kanske känns det mer lockande att stanna inomhus och titta på debattörerna i TV då väderprognoserna i år lovar regn flera av dagarna.

Riksdagsledamot Juhana Vartiainen under suomi-areena i Björneborg 2015.
Bildtext Avslappnade riksdagsledamöter i Björneborg. Här Juhana Vartiainen
Bild: YLE/Jaani Lampinen

Höjdpunkter

Finländarna vill möta sina politiker, så en höjdpunkt är antagligen partiledarna under veckan. På onsdagen utlovas en kändis-överraskningsgäst, utöver de många politiska kändisarna. Från underhållningens värld verkar det bli allt fler deltagare.

De fackliga centrala organisationernas ordförande är med i Björneborg, liksom alla stora pr-byråer. Också en del näringslivstoppar medverkar i debatterna om arbetslivets och ekonomins framtid, till exempel Casper von Koskull från Nordea, Risto Siilasmaa från Nokia och Christoph Vitzthum från Fazer.

Anne Berner på suomi-areena 16.7.2015.
Bildtext Anne Berner deltog också ifjol i Björneborg
Bild: YLE/Jaani Lampinen

Svenskan får större synlighet på SuomiAreena?

Finlands svenska folkting är en av de få utställare och arrangörer som står för svensk verksamhet i Björneborg, vid sidan av SFP:s tvåspråkiga tältmöte på torsdagen.

Folktinget har dock, enligt Hbl, fått förmaning av arrangörerna att inte använda någon svensk översättning av Suomiareena.

Också Hanaholmen och Nordiska ministerrådet är med i flera arrangemang. Finland har det nordiska ordförandeskapet och Anne Berner, nordisk samarbetsminister, hör till dem som uppträder flitigt i Björneborg under veckan.

Nya partiordföranden Li Andersson syns också i ett stort antal debatter, bland annat när Vänsterförbundet håller sitt evenemang på onsdag.

På torsdag och fredag diskuteras demokrati och riksdagsval utgående från en valundersökning som har letts av professor Kimmo Grönlund vid Åbo Akademi.

Debatt och jazz

Det är inget sammanträffande att Suomiareena och Pori Jazz hålls samtidigt. När debattevenemanget hölls för första gången för tio år sedan fick man draghjälp av jazzen.

Motsvarande är det många debattörer som stannar över helgen för att delta i veckoslutets huvudkonserter på Skrivarholmen.