Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s säkerhetsråd vädjar till grannländerna – hjälp Sydsudan

Från 2016
Uppdaterad 11.07.2016 15:27.
Sittande soldater i gröna uniformer, röda mössor och vapen.
Bild: EPA/PHILLIP DHIL

I Sydsudan har närmare 300 människor dött efter den uppblossade konflikten i landet. De flesta av dem är soldater. FN:s säkerhetsråd vädjar nu Sydsudans grannländer om hjälp.

FN:s säkerhetsråd möttes under natten på USA:s begäran för att diskutera de upptrappade striderna i det bara fem år gamla Sydsudan.

Hittills har en kinesisk FN-soldat dödats. Två andra FN-soldater har fått livshotande skador i samband med att ett FN-läger i huvudstaden Juba attackerades, uppger FN.

Sammanlagt har närmare 300 personer dött efter den uppblossade konflikten i landet. De flesta av dem är soldater.

Säkerhetsrådets 15 medlemmar fördömde kraftigt striderna och bedömer att anfall mot civila och FN:s personal kan innebära krigsbrott.

Ber presidenten och vice-presidenten om hjälp

Säkerhetsrådet ber nu Sydsudans grannländer om hjälp för att lugna ner situationen, till exempel genom att skicka fredssoldater till landet.

Säkerhetsrådet vädjade också till Sydsudans president Salva Kiir och vice president Riek Machar att de skulle göra allt för att få disciplin på sina trupper.

– Vi är extremt oroade över vad som verkar vara bristen av styre och kontroll över styrkorna, sade USA:s FN-ambassadör Samantha Power om situationen i landet.

Storbritannien har bett om att ett vapenembargo ska införas i Sydsudan.

Det bara fem år gamla Sydsudan har under nästan halva sin självständighet drabbats av inbördeskrig, trots att det finns ett fredsavtal.

UM avråder från resor

Utrikesministeriet uppmanade på måndagen alla finländska medborgare att omedelbart lämna Sydsudan på grund av våldsutecklingen.

Enligt UM:s uppgifter har det funnits ett tiotal finländare i Sydsudan. En del av dem har redan lämnat landet, och UM anser att det tills vidare är skäl att undvika allt resande dit.

Biståndsorganisationen Kyrkans Utlandshjälp meddelar att dess personal evakueras från Sydsudan.

Diskussion om artikeln