Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rekordår för båttillverkare i Karleby

Från 2016
Sarins båtar i Karleby.
Bildtext På Sarins båtar i Karleby är det bråda tider inför sommarstängningen.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Den inhemska båtmarknaden står närmast stilla men samtidigt har exporten till utlandet vuxit med 14 procent det här året. På Sarins båtar i Karleby väntar man ett rekordår.

Exporten av båtar till utlandet har ökat med 14 procent och själva motorbåtsbranschen med 5 procent, säger vd Jouko Huju på Båtbranschens centralförbund Finnboat.

Ökad export

Medan hemmamarknaden i stort sett stampar på stället så ökar exporten av mototbåtar till framför allt Norge och Sverige.

Men variationerna är stora. Vissa tillverkare klarar sig bättre, andra sämre.

På Sarins båtar i Karleby är det bråda tider inför sommarstängningen. De är ett av de företag i båtbranschen som stadigt växer.

- Det är tufft på hemmamarknaden, men vi har lyckats göra några små ökningar. Främst är det exporten som drar bättre i alla länder under de senaste två åren, säger vd Thomas Sarin.

Sarins båtar i Karleby har funnits i snart 50 år. Familjeföretaget tillverkar motorbåtar i storleksklassen från 25 till 36 fot. Prislappen börjar från 130 000.

Sarins båtar säljs över hela världen både för privat bruk och som exempelvis taxi- och polisbåtar.

Thomas Sarin.
Bildtext I dag räcker det inte med att vara bra, du måste vara bäst, säger Thomas Sarin.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Konjunkturkänslig bransch

Och branschen är konjunkturkänslig. Senaste riktigt svåra svackan var 2008.

- Allting stannade upp på en gång. Då satte vi oss ner för att fundera om vi ska gilla läget eller om vi själva aktivt kan påverka situationen, säger Thomas Sarin.

Lösningen blev att satsa på produktutveckling och försöka hitta nya marknader.

- Vi började planera nya modeller och begav oss ut för att hitta nya marknadsområden. Om vi inte sålde tillräckligt där vi befann oss så fick vi gå vidare, säger Thomas Sarin.

Den viktigaste marknaden är Skandinavien och främst Norge. Men Sarins båtar har också en stabil marknad i övriga Europa, Japan och USA.

Satsar på produktutveckling

Nya fräscha båtmodeller är ett trumfkort. De kom nyss ut med en ny 33:a. Men produktutveckling är dyrt.

- Man funderar ibland om det verkligen lönar sig att satsa så mycket, men i slutändan gör det det. Och i ett familjeföretag kan man satsa lite extra när det behövs, vi behöver inte göra resultat varenda år, säger Thomas Sarin.

Sarins båtar i Karleby.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Lyssna på kunderna

Det gäller att röra på sig och lyssna till vad kunderna vill ha.

- Jag är ute på mässor på alla våra marknader för att diskutera med kunderna. Det är de som vet vad marknaden vill ha. Man kan inte sitta i Karleby och veta vad kunder i Yokohama behöver. Vi måste lyssna med båda öronen.

Framgånskonceptet är rätt enkelt och självklart enligt Thomas Sarin.

- Du ska göra precis vad du lovar och det bästa du kan, och vara ärlig hela vägen. Det behövs inte så mycket mera, säger Thomas Sarin.

Men hur kan det gå så bra i en tid av ekonomisk osäkerhet?

- Det gäller att ta nya marknadsandelar och vara konkurrenskraftig. I dag räcker det inte med att vara bra, du måste vara bäst.

Långsamma köpbeslut

I lågkonjunktur får man räkna med att jobba mera för att ro en affär i land och kunderna tänker också mera långsiktigt innan de gör ett köpbeslut. Det är lite andra säljargument som gäller.

- Att sälja en båt i dag är en längre process. I mitten av 2000-talet köpte man ofta en specifik båt för att det var roligt, nu funderar man flera gånger över vad man verkligen behöver, säger Thomas Sarin.

Thomas Sarin ser ljust på framtiden för famliljeföretaget. Just nu håller man på att bygga en egen hamn för att kunna provköra och finsjustera det sista innan båtarna lämnar fabrikshallen.

Branschen och arbetsuppgifterna känns fortfarande intressanta.

- Att åka ut i världen som finländsk båttillverkare känns jättebra. Vi har ett mycket gott rykte om oss att göra goda, fina båtar, säger Thomas Sarin.