Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ronaldos skada tände Portugals kampanda – ”Vi sade att vi skulle vinna matchen för honom”

Från 2016
Cristiano Ronaldo och Pepe firar EM-guld.
Bildtext Både Cristiano Ronaldo och Pepe var överlyckliga efter EM-guldet.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Trots att han inte stod på plan var det han som var mannen bakom Portugals triumf. Både backstjärnan Pepe och den osannolika matchhjälten Eder lovordade Cristiano Ronaldo efter den segerrika EM-finalen.

Ronaldo fick gå av plan skadad i den 24:e matchminuten – något som fick de flesta att börja tveka på Portugals chanser i finalen mot Frankrike.

Men det gjorde minsann inte Portugal. Mittbacken Pepe säger att hela laget ville vinna titeln för Cristiano Ronaldo.

– Det var tufft att förlora vår bästa spelare, en man som kan göra mål när som helst. Då sade vi att vi skulle vinna för honom och det gjorde vi, säger Pepe efter matchen.

Landslags- och Real Madrid-kollegan Pepe säger att hela laget svetsades ihop efter att Ronaldo lämnade planen.

– Han kunde ha varit den som avgör, men vi var krigare på planen. Det fanns mycket lidande, det var helt enkelt en väldigt intensivt match, säger han.

Jag visste att det här laget kunde vinna över Frankrike.

Cristiano Ronaldo

För Ronaldo själv var det en otrolig känsla att få lyfta en buckla med landslaget.

– Jag är väldigt lycklig. Jag har väntat på den här stunden sedan finalförlusten mot Grekland 2004. Jag bad Gud om en till chans för det här laget förtjänade det. Idag hade jag olyckan på min sida, jag blev skadad, men jag visste att det här laget kunde vinna över Frankrike, säger Ronaldo.

Inte var Ronaldo heller sysslolös på bytesbänken. Stjärnan deltog aktivt i matchen och dirigerade spelarna under förlängningen.

– Det här är en av de lyckligaste stunderna i min karriär. Jag har alltid sagt att jag vill vinna en titel med Portugal, konstaterade Ronaldo.

Vi vann för Cristiano och hela Portugal.

Eder

Istället för Ronaldo var det Eder som blev nationalhjälte i Portugal. Forwarden nätade tio minuter före en väntande straffläggning – något som få hade tippat.

Men det var ingen slump. Cristiano Ronaldo hade några välvalda ord åt 29-åringen under den korta pausvilan mellan förlängningarna.

– Cristiano sade att jag skulle göra målet, avslöjar Eder efter matchen.

– Det var en tuff period av matchen då han skadade sig, men han gav oss all sin styrka och allt sitt mod. Vi vann för honom och för hela Portugal, säger Eder.

Diskussion om artikeln