Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lakritsknäckebröd från Borgå förtjusar i Frankrike

Från 2016
Uppdaterad 11.07.2016 12:39.
Johanna von Wright.
Bildtext Johanna von Wright levererar lakritsknäckebröd och svartvinbärsknäckebröd till Frankrike.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

I Johanna von Wrights lilla knäckebrödsfabrik i Borgå tillverkas knäckebröd som skördar framgång bland franska restaurangägare. Knäckebröd med smaker av lakrits, fänkål och svartvinbär faller de franska gourmanderna i smaken.

När man stiger in i den lilla knäckebrödsfabriken i Vårberga i Borgå känner man dofterna av kummin och fänkål i näsborrarna.

Borden dignar av knäckebrödspåsar och på en plåt ligger några röda knäckebrödsbitar. Det är svartvinbärsknäckebröd, berättar Johanna von Wright, och det näst mest levererade knäckebrödet till Frankrike.

Knäckebröd i många färger

Det östnyländska företaget Åby Foods knäckebröd har uppmärksammats i Frankrike bland parisiska mästerkockar, restaurangägare och inköpare.

von Wright berättar att hon främst levererar knäckebröd till en del franska restauranger och cateringföretag.

- De söker hela tiden nya produkter och det här är ganska främmande för dem. Det finns nog råg där men knäckebröden är nya.

I knäckebrödsfabriken finns knäckebröd av olika sorter. Fransmännen är mest förtjusta i fänkål, som de importerar mest. Kummin är de däremot inte så förtjusta i.

- De har gett i uppdrag åt mej att komma fram med nya smaker åt dem. De vill ha knäckebröd i cocktailstorlek i olika färger.

Knäckebröd från Åby Foods.
Bildtext Johanna von Wright säger att fänkålsknäckebrödet är populärt i Frankrike.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Produkterna är ekomärkta vilket innebär att företaget inte kan några konstgjorda ämnen, så det blir ganska mycket experimenterande.

- Vi får röda knäckebröd med tomat, gula med gurkmeja och gröna med dill och basilika.

Tidskrävande handarbete

Den internationella efterfrågan på knäckebröden har varierat. Johanna von Wright har inte aktivt marknadsfört sina produkter eftersom hon inte har kapacitet att tillverka så mycket mer än i dagsläget.

Men det har kommit specialbeställningar till och med från Kuwait och president Halonen tog också med sig av knäckebröden då hon åkte på statsbesök.

- Det här är ju handarbete så det tar tid och det är svårt att få det lönsamt. Man måste skynda långsamt.

Själv bakar hon knäckebröd nästintill varje dag med hjälp av två till fyra anställda. Efterfrågan är störst vid jul och då måste hon ha mer folk på jobb.

Knäckebröd från Åby Foods.
Bildtext Produktionen är som störst vid jul.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

- Om jag själv skulle se ett knäckebröd hade jag inte förstått hur svårt det är att tillverka. Man måste bry sig om resultatet och vara koncentrerad.

Rågdegen klibbar mycket

I tillverkningen används ekologisk råg och kryddor som wasabi, tomatpulver och kakao.

- I Frankrike beställde de knäckebröd med lakritssmak som är dramatisk svarta, men det ser vackert ut när man dekorerar med pålägg.

Rågdegen måste kavlas väldigt mycket för att bli tunn i den stora kavlingsmaskinen.

- Rågdeg är svår eftersom den klibbar mycket. Om man skulle tillsätta vetemjöl skulle det bli enklare men det har blivit lite av en grej att knäckebröden bara ska bestå av rågmjöl.

Sist åker knäckebröden in i den stora ugnen som rymmer 30 plåtar, cirka 4 000 knäckebröd. Sedan är knäckebröden färdiga att avnjutas, vare sig det är i en fin fransk restaurang eller ett östnyländskt kök.

Diskussion om artikeln