Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sommaren i city: Spännande barnteater på Sveaborg

Från 2016
Ibland blev det frågesport
Bildtext Sveaborgs murar, vallar, bastioner och kasematter ägnar sig utmärkt för teaterlek.
Bild: Yle/Peter Lüttge

Det tar en tid att komma till barnteaterföreställningen Kungen och den försvunna kronan. Den äger nämligen rum på Sveaborg. Du måste alltså först åka med turbåt eller färja från Salutorget dit. Väl där är överraskningen stor. Det är nämligen Sveaborg själv som får spela huvudrollen.

Sedan år 1998 spelas barnteater på Sveaborg, UNESCO:s världskulturarv. Alltid utomhus. Eller utomhus och utomhus. Skådespelarna tar med dig på en resa över vallar, genom tunnlar och in i kasematter. Under föreställningens gång kommer du att hitta ställen som du inte visste att fanns.

Finns kronan bakom den här porten?
Bild: Yle/Peter Lüttge

Enkelt och bra

Föreställningen börjar vid Artillerivikens kiosk (vilket namn!). Kung Gustav III som spelas av en utmärkt Alexander Wendelin tar emot oss. Vi får byta inträdesbiljetterna mot blåa axelband som visar att vi är med i gänget.

Kungen berättar för barnen att det är han som bestämmer och att ingen får gå före honom. Och att man får prata när han ger ordet och man måste vara tyst när han befaller det. Så klart. Kungen är alltid kungen.

Alexander Wendelin som kung Gustav III
Bildtext Alexander Wendelin som kung Gustav III
Bild: Yle/Peter Lüttge

Med sig har kungen sin trotjänare greven Gustaf Mauritz Armfelt, kapten vid livgardet, överkammarjunkare, direktör för Kungliga Svenska Dramatiska Teatern och Operan, ledamot nr 110 av Kungliga Musikaliska Akademien, ledamot av Svenska Akademien, generaladjutant och överste för Nylands infanteriregemente m.m.

Ingemar Raukola som greve Armfelt
Bildtext Ingemar Raukola spelar en beskäftig och lustig greve Armfelt
Bild: Yle/Peter Lüttge

Föreställningens intrig är enkel. Kungen har tappat sin krona. Med hjälp av ledtrådar som är gömda i murar, kanoner, kasematter eller terrängen försöker kungen, greven och hertiginnan Charlotte hitta kronan. Barnen är flitiga medhjälpare på jakt efter ledtrådarna som allt som oftast måste dechiffreras.

Alexandra Gustafsson som Hertiginnan Charlotta
Bildtext Alexandra Gustafsson som hertiginnan Charlotte är bra på att lugna ner kungen och gissa rätt tillsammans med barnen.
Bild: Yle/Peter Lüttge

Bra barnteater behöver inte vara svårare än så. Barnen hoppar omkring som kalvar på grönbete. De unga skådespelarna håller sig i bakgrunden och låter barnen agera. Och barnen är mer än med på noterna. De hjälper till att skriva pjäsens partitur.

Visa videon på Facebook

Barnens iver är påtaglig. De dansar och springer, ropar och hojtar, letar och gissar. Turisterna runt omkring oss tittar nyfiket på oss och fotograferar oss.

Världsarv i huvudrollen

Bäst är förstås Sveaborg. Det är varmt i solen och kallt i kasematterna. Det är torrt i terrängen och fuktigt i tunnlarna. Det är soligt på skvärerna och mörkt i bastionerna. Vi ombads att ta en ficklampa med. Många barn hade försett sig med en sådan. Så även jag. Andra använde sina mobiltelefoner.

Visa videon på Facebook

Jag hade alltså hur roligt som helst. Även utan barn eller utan att vara ett barn. Kronan hittades till sist och, ännu viktigare, fred skipades mellan Sverige och Ryssland.

Det är det föredömligt tvåspråkiga Samfundet Ehrensvärd som står för organisationen och fiolerna.

Pjäsen Kungen och den försvunna kronan visas varje fredag kl 12 på svenska (tisdagar till torsdagar samt lördagar på finska). Information om pjäsen och arrangemangen hittar du här.

Formuläret är inte längre tillgängligt.