Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Juha Sipilä: Brexit måste minska antalet europarlamentariker

Från 2016
Juha Sipilä och Matti Vanhanen
Bildtext Juha Sipilä och Matti Vanhanen
Bild: All Over Press

Statsminister, Centerns ordförande Juha Sipilä (C) säger att ett brittiskt utträde ur EU måste leda till att antalet ledamöter i Europaparlamentet blir färre.

I nästa val till Europaparlamentet år 2019 skulle britterna välja 73 ledamöter. Totalt 13 av dem väljs i Nordirland och Skottland där majoriteten av medborgarna röstade för ett ja till EU. Antalet ledamöter kan alltså eventuellt minska med 60.

- Vi har inte diskuterat saken i till exempel regeringen, men personligen stöder jag en minskning. Det vore dessutom en sparåtgärd, sa Juha Sipilä under en frågestund med Centerministrarna under Suomiareena, MTV:s försök att skapa en finsk Almedal i Björneborg.

Under årets Finlandsarena har riksdagspartierna möjlighet att på olika sätt presentera sig, Centern gjorde det alltså med en ministerutfrågning.

Inga nya hinder får skapas i handeln med britterna

Juha Sipilä säger att Brexit tvingar EU till självrannsakan.

- Unionen måste fråga sig vad som är fel, och hur medborgarnas förtroende kan återställas, säger han.

I de förhandlingar som Storbritannien och EU ska föra för att skapa ett nytt fördrag är det enligt Sipilä viktigt att se till främst två saker.

- Handeln mellan Finland och Storbritannien måste kunna ske enligt nästan lika enkla former som hittills. Storbritannien är en av våra viktigaste handelspartners. Också säkerhetsarrangemangen ska ha en framträdande plats, säger Sipilä.

Medborgarnas frågor till ministrarna handlade bland annat om lantbruket, och särskilt de unga böndernas ekonomiska svårigheter.

Regeringen redo trotsa EU-byråkrati

Jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen (C) säger att regeringen i höstens tilläggsbudget kommer att föreslå mer åtgärder för lantbruket.

Tiilikainen sa också att Finland omtolkar EU:s bestämmelser. Om en djurgård slarvar med att registrera till exempel nyfödda kalvar förlorar gården djurstödet bara under de dagar kalvarna inte är registrerade.

- Om det inte är förenligt med EU:s bestämmelser är jag redo att ta ansvaret, säger Tiilikainen.

Statsministern stödde sin lantbruksminister. Och sa att det är frustrerande att höra att mellan en tredjedel och hälften av bondens arbetstid går till byråkrati.

- Vi beslutsfattare tar risken att stöta oss med EU. Steg för steg måste vi ta i bruk sunt förnuft, säger Sipilä.

Pulled havre gör succé

Tiilikainen kunde också berätta vilken succé nya produkten pulled havre har väckt. Begeistringen var stor då storhertigen av Luxemburg med följe besökte Finland för en månad sedan.

- Lanbruksministern hade hört om den nya sällsamma produkten, och ville smaka. Och vid följande EU-möte kom han fram och berömde smaken, säger Tiilikainen.

Centerministrarna stöder samfällt den finska modellen där universitetscentra finns utspridda i flera mindre städer, av vilka Björneborg är till exempel en.

- En decentraliserad universitetsmodell är en styrka. Det bidrar till att göra regionerna livsdugliga och ökar konkurrensförmågan då nya exportföretag grundas. Det här är absolut en av Finlands grundstenar, säger Sipilä.

Avspänd, rentav humoristisk presidentkandidat

Konferencier under frågestunden var riksdagsledamot Matti Vanhanen (C), också känd som partiets presidentkandidat. En sak som inte överhuvudtaget nämndes.

Vanhanen har aldrig hört till de mest sprudlande av personer, utan har gått omkring i en kåpa av grå saklighet. I dag ville han visa upp en annan sida, med vitsar och anekdoter.

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) berättade att Tangomarknaden i Seinäjoki var en enorm upplevelse.

- Ah, jag såg bara finalen. Du måste ha blivit utslagen i semifinalen.

Vanhanen berättade att han under en utfärd till fyren Kylmäpihlaja hade sett den sällsynta trädnäktergalen. Och undrade om nån annan hade gjort det. Nåjo, en person. Men svaret underkändes eftersom personen deltog i samma utfärd.

Smältpunkten för is avviker inte längre

Vanhanen nämnde också ett exempel på ett i hans tycke remarkabelt behov av normändring. Smältpunkten för is har i Finland varit för låg.

Kimmo Tiilikainen kunde upplysa honom att ändringen är gjord, med en grad uppåt. Nu smälter den officiella isen såväl i Finland som EU och den övriga världen vid plus tre grader.

- Och man säger att regeringen inte gör något, sa Vanhanen.

Diskussion om artikeln