Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Allas har öppnat - men ännu kan man inte bada

Från 2016
Raoul Grünstein står på uteservering på Skatudden.
Bildtext Herre på täppan. Raoul Grünstein är vd för Helsinki Allas Ab.
Bild: Yle/ Karin Filén

Grävskopor mullrar och en lyftkran lyfter stora behållare. Området vid det blivande havsbadet Allas är en byggarbetsplats. Ändå har ägarna inte låtit det störa, utan öppnade under veckoslutet området för besökare. Två uteserveringar, ett café och en bar fungerar nu här.

- Man kan komma hit och se hur här ser ut, och så kan man sätta sig här på uteserveringen på taket och titta ut över havet utanför Helsingfors.

Utsikt över havet från Skatudden.
Bildtext Utsikten från uteserveringen är inte så pjåkig.
Bild: Yle/ Karin Filén

Raoul Grünstein är nöjd nu när Allas har kunnat öppna, ens delvis. Han är vd för Helsinki Allas och också projektledare.

- Mest är det stadsbor som kommer att komma hit. Men det här är ju en fin sak också för turister! Det här kommer säkert att bli viktigt för turismen.

Byggarbetena har dragit ut på tiden

Ännu förra veckan var det oklart när Allas skulle kunna öppna sin café- och barverksamhet, så öppningsdatumet annonserades inte. Ändå var det enligt Grünstein många som hittade till platsen.

- Vi hade flera hundra människor här - kanske till och med tusen. Fast det varierade med vädret. När det var soligt fanns här människor och när det började regna försvann alla någonstans.

Byggnadsarbete vid havsbassängen Allas pågår.
Bildtext Bassängerna ska man kunna simma i i augusti.
Bild: Yle/ Karin Filén

Man kommer stegvis att öppna resten av verksamheten i takt med att konstruktionerna blir färdiga. Först ska bassängerna bli klara, sedan bastun.

- En dryg månad är uppskattningen för hur länge det kommer att ta. Då borde också bastun vara färdig. Men det jag har lärt mig är att det är svårt att gissa hur länge något tar när det gäller byggnadsarbete.

Enligt tidigare planer var det meningen att havsbadet skulle ha öppnat redan i maj.

Diskussion om artikeln