Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Labour i kaos: Eagle utmanar Corbyn – om Corbyn får ställa upp

Från 2016
Uppdaterad 11.07.2016 18:26.
Labourpolitikern Angela Eagle lanserar sin kampanj för att bli partiets nästa ledare.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Kampen om ledarskapet inom det brittiska arbetarpartiet Labour kan bli bitter då Angela Eagle väljer att utmana den sittande ledaren Jeremy Corbyn. Men det är oklart om Corbyn kan eller ens får ställa upp i valet – trots stort stöd bland väljarna.

Angela Eagle meddelade officiellt på måndagen att hon har ett tillräckligt stort stöd inom partiet för att kunna utmana Labours sittande partiledare Jeremy Corbyn om ordförandeklubban. Enligt Eagle klarar Corbyn inte av att möta de utmaningar partiet och landet står inför.

Labourledaren Jeremy Corbyn har hittills vägrat lämna sin plats trots de senaste veckornas kaos som splittrat partiet djupt.

Över hälften av partiets skuggregering avgick i protest mot Corbyns kritiserade insats i kampanjen för ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap. Corbyn anklagades för att till och med avsiktligt ha saboterat kampanjen. Flera ledande partimedlemmar har öppet krävt att han ska ersättas.

För två veckor sedan förlorade Corbyn också en förtroendeomröstning inom partiet. Mer än tre fjärdedelar av Labours parlamentsledamöter, 172 stycken, röstade mot Corbyn, medan 40 röstade för.

- Jag blev demokratiskt vald till partiledare av 60 procent av Labours medlemmar, och jag tänker inte förråda dem genom att avgå, sa Corbyn efter förtroendeomröstningen.

Labourledaren Jeremy Corbyn lämnar sitt hem i London den 29 juni 2016.
Bildtext Jeremy Corbyn lämnar sitt hem i London den 29 juni.
Bild: AOP

En förtroendeomröstning inom partiet leder nödvändigtvis inte till några åtgärder, men kritiker menar att en ledare som inte åtnjuter de ledande politikernas förtroende inte kan överleva.

Till och med Toryledaren och premiärministern David Cameron deklarerade i parlamentet för en tid sedan att Corbyn bör avgå om hans egna parlamentariker inte har förtroende för honom.

- För guds skull, avgå, sa Cameron och möttes av bifallsrop.

Vänster vs light vänster

Det är just de ledande Labourpolitikerna som vill att Angela Eagle utmanar Corbyn. Corbyn har däremot ett brett stöd bland gräsrötterna.

I Labourvalet förra hösten valdes Corbyn något överraskande till ny ledare med ett väljarunderstöd på 60 procent redan i första omgången.

Corbyn tillhör grenen som ligger långt ut på vänsterkanten i Labour och som bland annat starkt motsätter sig Storbritanniens inblandning i konflikterna i Mellanöstern.

55-åriga Angela Eagles politik kan däremot beskrivas som light vänster med ett nära förhållande till fackföreningarna och en stark profil i social- och hälsovårdsfrågor.

Eagle var tidigare näringsminister i Labours skuggregering men avgick kort efter brexitomröstningen. Hon var också en av dem som röstade om misstroendevotum mot Corbyn. Under brexitkampanjen företrädde hon stannasidan.

Brittiska Labourpolitikern Angela Eagle.
Bildtext Angela Eagle
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Eagle valdes in i parlamentet som 31-åring, en av de yngsta någonsin. Sedan dess har hon arbetat både i de tidigare Labourledarna Tony Blairs och Gordon Browns regeringar och i Ed Milibands skuggregering. Men trots sin långa politiska karriär har Eagle hållit en låg offentlig profil.

Även om också hon är populär bland partimedlemmarna har en del vänsteranhängare ändå kritiserat henne för att hon röstade för Irakkriget.

Så väljer Labour ledare

1. Alla kandidater måste stödas av minst 20 procent eller 51 stycken av partiets parlamentariker. (15 procent, 38 namn, räcker om ledarposten är ledig.)

2. Partimedlemmar och registrerade anhängare kan rösta via post eller elektroniskt. Väljarna rangordnar kandidaterna på röstsedeln.

3. För att vinna måste man få över 50 procent av rösterna. Om ingen kandidat får över 50 procent i den första omgången, elimineras en kandidat i taget tills någon fått över hälften av rösterna.

Källa: Labour, BBC

Osäkert om Corbyn får ställa upp

Men Corbyns kommande valkampanj har stött på patrull och en intensiv diskussion pågår om Corbyn överhuvudtaget har rätt att finnas på röstningssedeln.

Corbyns jurister och rådgivare menar att han som sittande Labourledare automatiskt kan ställa upp i partiledarvalet. Hans motståndare däremot menar att han måste samla ihop 51 namn bland parlamentarikerna, precis som alla andra. Bägge sidor verkar också finna stöd i partistadgarna.

Brittiska partiet Labours flagga.
Bild: Jim Wood / Barcroft Media/ All Over Press

Förvirringen är förståelig. Bara en gång sedan 1945 har en sittande Labourledare utmanats. Det hände 1988 då Tony Benn försökte stjälpa dåvarande ledaren Neil Kinnock. Kinnock var då tvungen att samla ihop namn från parlamentsledamöter för att nomineras. Samma sak borde gälla även för Corbyn, enligt Kinnock.

Corbyn har för sin del sagt att systemet var annorlunda för trettio år sedan. Då valdes partiledaren med hjälp av elektorer, i dag gäller en röst, en väljare.

Corbyn har till och med hotat att ta saken till rätten för att försäkra sig om en plats i valet.

Corbyn skulle sannolikt vinna

Med tanke på att Corbyn förlorade förtroendeomröstningen är det troligt att han inte skulle lyckas samla ihop 51 namn för att kunna ställa upp. Men om Corbyn automatiskt blir nominerad kommer han sannolikt att återväljas, rapporterar brittiska medier.

– Enda orsaken till varför vi diskuterar det här är för att Jeremy Corbyns motståndare vill hålla honom utanför valkampanjen. Det är deras enda chans att vinna, kommenterade Labours styrelsemedlem Christine Shawcross för The Guardian.

– Om han finns med på valsedeln kommer han att vinna.

Anhängare stöder Jeremy Corbyn som Labourledare.
Bild: Jim Wood / Barcroft Media/ All Over Press

Om Corbyn inte finns med på valsedeln kommer många lokala partimedlemmar att uppleva det som ett slag i ansiktet, säger en annan Labourpolitiker till The Guardian.

Det ligger på partistyrelsens bord att utreda dilemmat. På tisdag ska man hålla ett extrainsatt möte för att fatta ett slutgiltigt beslut.

Över 100 000 nya väljare

Corbyns anhängare har också hurrat över att nästan 125 000 nya medlemmar anslutit sig till partiet sedan folkomröstningen om brexit den 23 juni. En betydande andel av dem tros vara positiva till Corbyns ledarskap.

För tre pund kan man registrera sig som Labouranhängare för ett år för att ha rätt att rösta i partiledarvalet – ett kritiserat system som den tidigare ledaren Ed Miliband införde för att rekrytera nya anhängare. När Corbyn valdes i september förra året ökade antalet röstberättigade med det tredubbla.

Men det förekommer också oro bland Labourfolket för att systemet kan medföra infiltration.

The Guardian skriver att det finns misstankar om att anhängare av andra politiska partier, till exempel de gröna eller mer vänsterpartier, försöker ta tillfället i akt och sätta ledarskapsvalet i gungning genom att gå med i Labour.

Partiet själv menar att man jobbar aktivt för att rensa bort de som registrerat sig av fel orsaker.

Labour håller sin årliga partidag i september men målet är att välja en ny ledare som är redo innan Tories väljer David Camerons ersättare. Partiledarvalet inom Tory sker också senast i september.

Källor: BBC, The Guardian, The Telegraph, Reuters

Diskussion om artikeln