Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jonatan Johansson: Det bättre laget vann

Från 2016
Portugals landslagsspelare kramas om efter finalsegern.
Bildtext Portugal spelade som ett lag i finalen, det öppnade vägen till guldet, menar Johansson.
Bild: TASS / Barcroft Media/ All Over Press

Den före detta finländska landslagsmannen Jonatan Johansson anser att Frankrikes långsamhet kostade värdnationen guldet i EM i fotboll. Frankrike får bara skylla sig själv för finalförlusten, menar ”Tintti”.

Favoriten Frankrike föll tungt under natten till måndag i hemma-EM. Orättvist, var mångas åsikt. Jonatan Johansson håller inte med.

Johansson har analyserat finalmatchen mellan Frankrike och Portugal på Yle Ureilus webbplats.

– I fotboll vinner oftast det bättre laget. Portugal var bättre som lag. Frankrike får bara skylla sig själv för finalförlusten, skriver Johansson

Fransk stjärntrio underpresterade

Johansson menar att Frankrikes långsamhet gjorde att Portugal hann jobba hem och organisera försvaret.

– Frankrike lyckades inte kontra tillräckligt snabbt, de rullade boll alldeles för långsamt.

Johansson erkänner att Frankrike skapade bättre lägen, men frustrationen bland spelarna började synas då målen inte uppenbarade sig. Ett exempel på det är att Antoine Griezmann började agera mittfältare för att få mer boll.

– Griezmann, Paul Pogba och Olivier Giroud nådde inte upp till den nivån de visade under tidigare matcher i turneringen.

Pepe är kanske världens mest irriterande spelare, men vilken final han spelade!

Pepe och Rui Patricio bäst

Frankrike var några centimeter från att avgöra under ordinarie matchtid– men Portugal var bättre i förlängningen, skriver Johansson.

– Att byta in Eder var ett underbart taktiskt drag av tränaren Fernando Santos, eftersom Nani inte längre klarade av att hålla bollen i anfallet.

Att Eder avgjorde var ett bevis på att Portugal vann turneringen som ett lag. Eder var ändå inte finalens bästa spelare, enligt Johansson.

– Pepe är kanske världens mest irriterande spelare, men vilken final han spelade! Rui Patricios ”game savers” bröt ner Frankrikes psyke bit för bit.

Läs hela Johanssons text här.

Diskussion om artikeln