Läkarförbundet: Färre studieplatser behövs - allt fler blir läkare utomlands
Allt fler finländare söker sig utomlands för att studera till läkare, rapporterar Lännen Media.
För två år sedan studerade 600 finländare till läkare utomlands, vilket är dubbelt fler än året innan.
Inom den närmaste framtiden väntas ungefär 100 läkare per år flytta tillbaka till Finland för att söka jobb.
Nu talar Läkarförbundet för att minska antalet studieplatser på de finländska läkarutbildningarna, eftersom de läkare som blir färdiga utomlands bör tas i beaktande.
Det är främst Sverige, Estland, Lettland och Rumänien som lockar till sig finländska läkarstuderande.
En läkarexamen tagen i ett EU- eller EES-land jämställs med en läkarexamen i Finland.
Risken finns att vi i framtiden kommer att ha ett överutbud av läkare.
― Hannu Halila
Enligt Hannu Halila, vice verksamhetsledare vid Läkarförbundet, har många av dem som studerar utomlands försökt komma in till medicinska fakulteten i Finland.
Han säger också att ungdomarna nuförtiden är rätt internationellt sinnade och därför väljer att studera utanför hemlandet.
– Gemensamt för dessa är att en absolut majoritet tänker flytta tillbaka till Finland när de är utexaminerade, säger Halila.
Utländska studerande bildar en sjätte högskola
Under de tre senaste åren har de medicinska fakulteterna i Finland ökat antalet studieplatser.
I år inleder sammanlagt 750 sina läkarstudier vid de inhemska universiteten. Än så länge finns det gott om arbete i Finland, och ställvis råder även läkarbrist, men enligt Halila håller situationen på att förändras.
Man kan nästan säga att de finländska studerandena bildar en sjätte högskola utomlands.
― Caj Haglund
– De färskaste siffrorna från oktober 2015 visar att läkarbristen nu är fyra procent, medan andelen ännu för några år sedan låg på elva . Samtidigt har man ökat antagningen vid de finländska universiteten och har över 600 blivande läkare utomlands.
– Risken finns att vi i framtiden har ett överutbud av läkare, säger Halila.
Också professor Caj Haglund vid medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet känner till problematiken kring ett potentiellt överutbud av läkare.
– Det är många inom läkarkåren som redan nu tycker att vi producerar alltför många läkare på grund av den ökade antagningen. Man kan nästan säga att de utländska studerandena bildar en sjätte högskola utomlands, säger Haglund.
Antagligen inga åtgärder i närmaste framtiden
En av orsakerna till den ökade intagningen vid de finländska medicinska fakulteteterna är att man försöker råda bot på läkarbristen på orter som är mindre attraktiva för arbetssökande. Haglund anser ändå att ett större antal läkare inte löser problemet.
Mindre gruppstorlekar ger möjlighet till mer personlig handledning av studerande.
― Caj Haglund
– Läkare borde lockas till mindre orter och mindre attraktiva tjänster på andra sätt. Det är fruktansvärt dyrt att utbilda läkare och att överutbilda en akademisk yrkeskår bara för att fylla de sista tjänsterna är förfärligt slöseri, säger han.
Haglund anser att läkarutbildningen kunde gynnas av färre antal studieplatser, eftersom mindre gruppstorlekar ger möjlighet till mer personlig handledning av studerande.
Han tror ändå inte att Läkarförbundets försök att väcka diskussion leder till åtgärder i en nära framtid.
– Det går säkert många år innan politikerna och tjänstemännen fattar nya beslut om intagningskvoterna i hemlandet. Det har knappast några omedelbara inverkningar på universiteten i dag.
Internationella studier och nya vänner
Alina Hildén studerar medicin i Lettlands huvudstad Riga. Hon sökte in till utbildningen i Helsingfors men kom inte in på första försöket.
Hon ville inleda sina studier så snabbt som möjligt, och Riga verkade som ett bra alternativ. Efter ett och ett halvt år av studier är hon positivt överraskad och trivs bra.
Som finlandssvensk har man goda möjligheter att jobba i till exempel Sverige och Norge.
― Alina Hildén
– Jag har fått många nya vänner, både finska och internationella. Studierna går dessutom på engelska, vilket är ett stort plus, säger Hildén.
Hildén planerar att flytta tillbaka till Finland för att jobba, men utesluter inte möjligheten att jobba utomlands.
– Som finlandssvensk har man goda möjligheter att jobba i till exempel Sverige och Norge, men just nu planerar jag att flytta tillbaka till Finland när jag blir klar med studierna.