Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kissa i poolen och andra finländska turistfenomen

Från 2016
Jessica Fager med delfin i Mexiko
Bildtext Före detta reseledaren Jessica Fager har också stött på mindre trevliga saker än delfiner, nämligen turister.
Bild: Jessica Fager

Den typiska finländska turisten super, solar och härjar på finska. Eller? Myteriets serie Finländska semestermissar granskar om skrönorna om semesterfinländaren stämmer.

Alla känner vi till stereotypen av finländare på semesterresa till ett chartermål – strumpor i sandalerna, t-skjortor med hockeymotiv och solbrännor på kräftnivå. Hur många av myterna om turister från Finland stämmer egentligen? Är vi finländare på något sätt värre turister än andra?

Jessica Fager jobbade tidigare som reseledare på olika soliga destinationer. Enligt henne finns det nog vissa speciella kännetecken hos finländska södernresenärer.

- Till utseendet går det absolut att känna igen finländare. Lämna crocsen hemma nästa gång, snälla, säger hon.

Jessica var med om många spännande historier under sina fem år som reseledare. Bland annat ringde ett hotell en gång upp henne mitt i natten och bad henne komma och lugna ner en kvinna som naken sprang omkring och skrek att någon ville döda henne.

- Det hade blivit en aning för mycket alkohol, säger Jessica.

- Man skulle kunna skriva en bok om alla dumma saker finländare och turister i allmänhet gör på semesterresan. Jag önskar att jag hade skrivit ner allt jag varit med om, typ ”en reseledares dagbok”, nu har jag svårt att komma på en konkret sak som jag skulle säga är det dummaste.

Bassängtoaletter

Nakenbad och högljutt beteende är också något vanligtvis väldigt ofinskt som vi finländare tycker om att syssla med på semesterresan. Språkkrav och speciella val av toaletter är också vanligt förekommande fenomen.

- Ett tips till alla turister: kissa inte i poolen. Tyvärr gör folk det. Det är höga klorhalter i poolerna så det är inte något att oroa sig för och vattnet kollas varje dag, men man ska inte göra det. Vissa går i fyllan på natten och kissar i poolen som om det skulle vara helt normalt att göra så.

- Sedan är finländare också alltid stolta över att vara finländare, det är något de gärna berättar. Och så kräver de service på finska. Om du vill ha finländare på din chartrade buss måste det gå på finska, berättar Jessica.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln