Jägare försvarar hjortbeståndet trots fästingfara
Debatten om huruvida ett stort hjortdjursbestånd förvärrar fästingproblemen eller inte har pågått en längre tid och delar forskare i två läger. Jägarna hör till dem som behöver ett stort bestånd för sin fritidssysselsättning.
Yle Åboland har tidigare rapporterat om de som inte ser hjortdjuren som ett problem och de som anser att hjortdjuren agerar transportmedel åt fästingarna. Jaktföreningar utfodrar rådjur och vitsvanshjort under vintern för att se till att deras bestånd hålls på en stadig nivå.
- Det går praktiskt till så att man har utfodringsplatser dit man för säd, och betor har ju många. Jag kan ju inte säga vad alla jaktlag har, men nog är det mest betor och säd, berättar Lundström.
Lundström konstaterar att det är ett stort jobb att sköta utfodringen, som måste upprätthållas hela vintern. Lundström understryker att man inte får inte avbryta utfodringen när den väl har startats på hösten för att inte förorsaka djuren onödigt lidande.
-Det är närmast för jaktens skull, det behövs för att hålla upp jaktintresset och hjälper också till att hålla dem från bebyggelsen eller vägar där de inte hör hemma, säger Per Lundström från Pargas Jaktvårdsförening.
Enligt Lundström har man inte diskuterat fästingproblematiken närmare inom jaktkretsar, men han ser det som en praktisk omöjlighet att rensa ut hela hjortdjursbeståndet.
- Det går inte för jägarna att utrota hjortdjuren, de trivs lika bra i skogen som på bebodda områden där man inte kan jaga. Det skjuts åtskilliga rådjur här i Pargas men likväl ökar beståndet.
Lundström anser inte att det bara är jägarnas eget ansvar att hålla nere hjortdjursstammen för att de sprider fästingar, utan att det borde skötas från statens sida. Han påpekar också att fästingarna inte är någon nyhet i trakten.
- Jag har arbetat i skogen hela mitt liv och hela tiden har vi haft fästingar. Visst har de ökat men det har också de varma vintrarna, så klimatförändringarna spelar också en stor roll.
Om fästingspridda sjukdomar har blivit vanligare, påverkar det då ert ansvar att stoppa spridningen av fästingar?
- Det viktigaste är ändå att man vaccinerar sig och kontrollerar sig noggrant efter att ha varit i skogen, avslutar Lundström