Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stjärnflykten fortsätter – Spieth deltar inte i OS

Från 2016
Jordan Spieth svingar sin driver.
Bildtext Jordan Spieth säger sig vara orolig för zikaviruset.

Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth, Adam Scot, Rory McIlroy och nu Jordan Spieth. Många världsnamn inom golfen har tackat nej till spel i OS. De flesta motiverar valet med rädsla för zikaviruset.

På måndag kom det rätt väntade beskedet: Spieth ställer inte upp i OS.

Världstreans nej betyder att de fyra bästa golfarna undviker att resa till OS. Världsettan Jason Day, världstvåan Dustin Johsnon och världsfyran Rory McIlroy tackade också nej till turneringen.

Alla säger sig vara rädda för zikaviruset. Oron bland golfarna verkar vara större än bland representanter i de övriga grenarna.

Det var meningen att Spieth skulle representera USA tillsammans med Johnson, Bubba Watson och Rickie Fowler. Nu får USA tänka om.

”Den där bakteriegrejen”

Spieth talade om zikaviruset i en intervju för en tid sedan. Då verkade han inte ha total koll på vad viruset handlar om.

– Så finns det den där bakteriegrejen, vad den än kallas, som precis började spridas där.

Spieth sade sig också vara orolig för säkerhetssituationen i Rio.

Zikaviruset ett svepskäl?

Då många manliga golfare tackar nej på grund av ett virus som mest påverkar gravida kvinnor kan det tyckas vara svepskäl. ESPN-journalisten Jason Sobel är inne på den linjen.

Han menar att turneringen i Rio inte anses vara speciell – bara en till turnering i mängden. Dessutom står inte miljoner på spel i Rio.

– Försök få miltimiljonärer att jobba gratis i en vecka och se hur det går, skriver Sobel.

– Zikaviruset blev det perfekta svepskälet för golfproffsen. Det är omöjligt att hacka ner på en golfare som skippar turneringen för familjens välmående.

Diskussion om artikeln