Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ledare försöker få slut på striderna i Sydsudan

Från 2016
Uppdaterad 12.07.2016 07:05.
Sydsudanesiska ministrar vädjar om lugn efter strider i Juba.
Bildtext Ministrar som representerar båda parterna vädjade tillsammans om lugn i huvudstaden. Skottlossningen rapporteras ändå ha fortsatt.
Bild: EPA/GREGOR FISCHER

I Sydsudan har både presidenten och vice presidenten uppmanat sina styrkor att få ett slut på striderna i huvudstaden. Det är ändå oklart om de två ledarna har kontroll över läget och skottlossningen uppges ha fortsatt i morse.

Sydsudans president Salva Kiir har natten till tisdag beordrat sina soldater att inte fortsätta striderna i huvudstaden Juba.

Kiir utlyste ett ensidigt eldupphör för att försöka lugna läget och rädda fredsavtalet som fick ett slut på det nästan två år långa inbördeskriget som slutade ifjol.

– Alla befälhavare bör genast ge order om att striderna ska upphöra och få kontroll över sina styrkor. Presidenten är fast besluten om att försöka rädda överenskommelsen med Riek Machar, säger presidentens talesman Ateny Wek Ateny till nyhetsbyrån Reuters.

En stund efter att presidentens order hade offentliggjorts uppmanade också vice president Riek Machar sina styrkor att respektera eldupphöret.

– Jag beordrade också mina soldater att respektera eldupphöret, säger Machar till den sydsudanesiska radiokanalen Eye Radio.

Skottlossning hörs fortfarande

Det är ändå oklart om de två ledarna har full kontroll över sina soldater och enligt Eye Radio ska skottlossning ha hörts tidigt på tisdag i Juba.

Kiirs och Machars trupper skulle enligt fredsavtalet från ifjol ha börjat patrullera tillsammans i huvudstaden, som ett sätt att igen börja integrera båda sidorna i landets armé.

Det har ändå inte skett och de olika styrkorna har främst patrullerat i olika områden av staden.

Fredsavtalet som innebar bildandet av en enhetsregering och att Riek Machar kunde återgå till vice presidentposten har inte heller lyckats dämpa spänningarna i landet.

Nytt inbördeskrig hotar

Vattenutdelning vid flyktingläger i Bor i Sydsudan.
Bildtext FN-soldater från Sydkorea delar ut vatten vid ett flyktingläger i delstaten Jonglei. Över 200 000 människor lever ännu som interna flyktingar efter kriget.
Bild: EPA/YNA SOUTH KOREA OUT

Striderna i Juba har väckt farhågor om att fullskaligt inbördeskrig igen kan bryta ut och sätta igång nya våldsamheter mellan folkgrupperna.

Inbördeskriget som började som en maktkamp mellan de tidigare rebelledarna Kiir och Machar fick snabbt etniska förtecken, och ledde till svåra människorättsbrott.

Kiir och Machar hör till de två största etniska grupperna i landet, dinka- respektive nuerfolken.

De två ledarnas styrkor och anhängare är också långt fördelade enligt etniska skiljelinjer.

Kriget krävde direkt åtminstone 10 000 människors liv, men tros indirekt ha krävt många fler.

Sydsudan är ett av världens fattigaste länder och kriget slog ut både jordbruket och hälsovården i stora delar av landet, vilket ledde till att många människor dog i sjukdomar och svält.

Striderna och våldet mot civila drev också över 2 miljoner människor på flykt. Av dem bor över 200 000 fortfarande vid flyktingläger och FN-baser då de är rädda för att återvända hem.

Diskussion om artikeln