Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fennovoima undersöker Pyhäjoki för kärnavfallsförvaring

Från 2016
Uppdaterad 12.07.2016 14:01.
Fennovoimas byggarbetsplats i Pyhäjoki. En orange grävskopa fyller jord i en gul lastbil på ett stort hyttjigt fält.
Bildtext Fennovoimas byggarbetsplats i Pyhäjoki.
Bild: Fennovoima

Fennovoima ska undersöka om man kan bygga en slutförvaringsplats för kärnavfall i Pyhäjoki. Arbets- och näringsministeriet meddelade på tisdagen att man godkänner den plan för bedömning av miljökonsekvenserna som kraftbolaget har gjort upp.

Ministeriets godkännande är en förutsättning för att reaktorbygget kan gå vidare.

Statsrådet har krävt att Fennovoima presenterar planer för slutförvaringen innan man tar ställning till ansökan om att få bygga reaktorn. Statsrådets beslut om reaktorbygget väntas tidigast om två år

Undersökning inleds

Fennovoimas undersökning inleds de kommande åren.

Först kartläggs naturförhållandena i Pyhäjoki, sedan inleds en geologisk undersökning. Liknande forskning kommer också att göras i Euraåminne, säger Fennovoimas lokala informatör Jaana Kangas.

Förra månaden meddelade Fennovoima att de ska undersöka om både Euraåminne och Pyhäjoki är lämpliga för slutförvaring. Utredningen kommer ändå att ta flera år, och det slutgiltiga beslutet fattas först på 2040-talet.

Kommundirektören tveksam

Kommundirektören i Pyhäjoki, Matti Soronen, vill däremot inte ha en slutförvaringsplats i kommunen.

Enligt Soronen är det inte förnuftigt att bygga en ny slutförvaringsplats då en sådan redan kan byggas i Euraåminne, säger han och syftar på Posivas slutförvaringsanläggning i Euraåminne som godkändes av regeringen i november.

– Jag är inte så särskilt ivrig över det här projektet. Det finns ju redan en godkänd slutförvaringsplats i Finland, alltså i Euraåminne. Finland är ett så litet land att det inte lönar sig att inleda sådana här projekt på alltför många ställen, säger Soronen.

Soronen tar det ändå lugnt med utredningen i Pyhäjoki.

– Jag tror att det kommer att bli en utredning bland utredningar, som i sinom tid kommer att arkiveras.

Diskussion om artikeln