Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pohjanmeri till Barents hav

Från 2016
Uppdaterad 12.07.2016 14:44.
Fartyget Pohjanmeri.
Bild: Meritaito/Jukka Suonvieri

Minfartyget Pohjanmaa var marinens flaggskepp fram till 2013. Från slutet av juli ska fartyget segla på Barents hav i sjömäteriuppgifter.

Fartyget såldes under våren till det statliga bolaget Meritaito, som har hand om en del av de uppgifter som tidigare hörde till sjöfartsverket. Meritaito har hand om bland annat sjömätning, farledsplanering, vattenbyggnation och oljebekämpning.

Till en början ska fartyget användas för ett sjömäteriprojekt på Barents hav och har nu försetts med behövlig utrustning. Meritaito har haft ett sjömäterifartyg på Barents hav sedan i maj. Pohjanmaa, som nu fått det nya namnet Pohjanmeri, ska delta i arbetet med att kartlägga kring 9000 kvadratkilometer hav fram till slutet av oktober.

Minfartyget Pohjanmaa
Bildtext Så här såg fartyget ut i Försvarsmaktens tjänst.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Efter att uppgifterna på Barents hav fullföljts kommer fartyget att röra sig huvudsakligen på Östersjön.

Meritaito fick punga ut med 100 000 euro för fartyget. Enligt Meritaitos affärsverksamhetsledare Jukka Suonvieri var kostnaderna för ombyggnaden av fartyget betydligt större och han kallar köpet för en relativt stor investering.

Pohjanmeri har målats om och seglar nu i Meritaitos färger, vitt och blått. I dag, tisdag, lämnar Pohjanmeri varvet i Tykö för en testkörning till Hangö.

Joakim Håkans ser stora möjligheter med Runsalavarvet.
Bildtext Joakim Håkans rederi fick inte köpa Pohjanmaa.
Bild: Yle/Carmela Johansson

Redaren Joakim Håkans lämnade i slutet av 2015 in ett anbud på 350 000 euro för att köpa fartyget men Försvarsministeriet ville då inte sälja. I stället skulle fartyget skrotas, även om skrotningen beräknades kosta 250 000 euro. Ministeriet ska enligt Turun Sanomat ha avböjt affären eftersom fartygets användningsändamål ansågs vara oklart.

Håkans misstänkte då att Försvarsministeriet inte vågade sälja Pohjanmaa till honom eftersom hans rederi för några år sedan sålt ett gammalt militärfartyg till ett finskt företag med ryska ägare.

– Kanske det är det som Försvarsministeriet oroar sig för men då kan man ju fråga mig. Vi hade inga planer på att sälja fartyget vidare och vi hade förbundit oss till vissa villkor i offerten, sade Håkans i en intervju för Yle Åboland i december 2015.

Diskussion om artikeln