Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Majoriteten av sannfinländarnas riksdagsledamöter vill ha EU-omröstning

Från 2016
Uppdaterad 12.07.2016 16:49.
Timo Soini
Bildtext Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Yle frågade sannfinländarnas riksdagsledamöter om de tycker att Finland borde ordna en folkomröstning om EU och euron.

Sannfinländarnas ungdomsförbund har redan en tid pysslat med ett medborgarinitiativ om en EU-folkomröstning, men nu är det klart att också sannfinländarnas riksdagsgrupp är redo för en omröstning.

Yle ringde upp partiets riksdagsledamöter och en klar majoritet vill ordna en folkomröstning om Finlands medlemskap i EU.

Grafik över sannfinländarnas inställning till folkomröstning om EU.
Bild: Yle

26 av 37 ledamöter svarade på enkäten. Av dem tycker 19 att en folkomröstning borde ordnas antingen under den här regeringsperioden eller nästa.

Fyra ledamöter motsatte sig en folkomröstning, och två ansåg att frågan är så mångfacetterad att den inte kan besvaras med ett ja eller nej.

Partiordförande Timo Soini och arbets- och justitieminister Jari Lindström har tillsvidare inte uppgett sina åsikter.

Det här betyder att också om alla de elva som Yle inte fick tag på skulle svara nej, skulle majoriteten av ledamöterna ändå stöda en folkomröstning.

Ingen brådska

Sannfinländarna betonar ändå att det inte finns skäl att skynda på. Så gott som alla de tillfrågade som stöder en omröstning vill först se hur det går med Storbritannien, och sedan se hur EU förnyas.

- Sannfinländarna har aldrig sagt att EU eller euron skulle vara permanenta eller orubbliga. De har skapats av människor och de kan och ska kritiseras. Europeiska unionen ska repareras efter britternas omröstning, och när den har reparerats kan vi se en hurdan union det ordnas en folkomröstning om, säger riksdagsledamot Ari Jalonen.

Däremot tycker många sannfinländare att en omröstning om valutaunionen kunde ordnas med snabbare tidtabell.

Grafik över sannfinländarnas inställning till folkomröstning om EM.
Bild: Yle

20 ledamöter ansåg att folket borde få rösta om euron. En skulle inte ordna en folkomröstning om valutaunionen, och fyra kunde inte uppge sin ståndpunkt. En ville inte kommentera och totalt elva fick Yle inte tag på.

- En folkomröstning om euron skulle kunna ordnas snart eftersom länderna utanför valutaunionen klarar sig bättre, säger riksdagsledamot Juho Eerola.

De övriga regeringspartierna Centern och Samlingspartiet vill inte ordna folkomröstningar om varken EU eller euron. Statsminister Juha Sipilä (C) säger att regeringen har en enhetlig linje i frågan.

Korrigerad: Pirkko Mattilas nej har korrigerats till ett ja gällande folkomröstningen om valutaunionen.