Haagtribunalen: Kina har inte historisk rätt till Sydkinesiska havet
Kina har ingen historisk rätt till områden i Sydkinesiska havet, säger den permanenta skiljedomstolen i Haag.
Målet fördes till domstol av Filippinerna för tre år sedan, efter att Kina gjort anspråk på områden bara 200 kilometer från den Filippinska kusten.
Kina anser sig ha historisk rätt till kring 90 procent av Sydkinesiska havet - och därmed också fiskerättigheter och naturresurser.
Flera andra länder gör också anspråk på samma öar och korallrev.
Haagtribunalen säger att Kina har kränkt Filippinernas suveräna rättigheter och förorsakat stor skada på korallrev i havet.
Kina har bland annat byggt konstgjorda öar ovanpå korallrev i havet eftersom öar och korallrev har olika lagstiftning vad gäller fiskerättigheter.
Den som äger en ö har rätt till fiskevatten och rätt att leta naturresurser på en radie på 200 sjömil kring ön. Klippöar ger mycket sämre möjligheter, medan korallreven tillhör det vattenområde de ligger i.
Därför har Kina gjort om flera korallrev till konstgjorda öar och samtidigt förstört dem.
Knäpp på näsan för Kina
Kina kallar Haagtribunalens dom för ogrundad, och har meddelat att de inte kommer att respektera domstolens dom.
Att domstolen gav Filippinerna rätt är ett hårt slag mot Kina, eftersom det kan uppmuntra andra länder som gör anspråk på samma områden att ta ärendet till domstol.
Det finns inga möjligheter att tvinga Kina att hörsamma domen, men att inte göra det skulle skada Kinas internationella anseende.
Både Kina och Filippinerna har ratificerat FN:s havsrättsavtal Unclos, som definierar ekonomiska zoner i havsområden.
Skiljedomstolen har fattat sitt beslut med Unclos som grund.
Domen väntas öka spänningarna i området, och Filippinerna har bland annat uppmanat sina medborgare i Kina att vara försiktiga.
Hur mycket av det Sydkinesiska havet har Kina rätt till?
En bitter konflikt har gått till skiljedomstolen i Haag.