Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nedskärningar i utvecklingssamarbete syns redan nu

Från 2016
En filippinsk mamma tar sina barn till skolan i huvudstaden Manila.
Bildtext En filippinsk mamma tar sina barn till skolan i huvudstaden Manila.

De som har det sämst drabbas mest av nedskärningarna i medborgarorganisationernas utvecklingssamarbete, visar en utredning som takorganisationen för finländska medborgarorganisationer Kepa har gjort.

Finlands regering gjorde omfattande nedskärningar i utvecklingssamarbetet i fjol höstas. Också medborgarorganisationernas anslag minskades med 43 procent och hundratals anställda fick gå både i Finland och utomlands.

Det har lett till att hundratals projekt har avbrutits eller inte alls påbörjats, visar en utredning som takorganisationen för finländska medborgarorganisationer Kepa gjort. Enligt Kepa blir över en miljon människor utan hjälp. I flera länder har hjälporganisationerna avslutat sin verksamhet helt och hållet.

- Trots att beslutsfattarna har uppmanat organisationer att effektivera sin verksamhet med målet "mera för mindre", så är det ett faktum att man får mindre resultat med mindre resurser, säger Kepas programledare Outi Hannula.

Drabbar kvinnor och ungdomar mest

Allra mest drabbas kvinnor, barn och handikappade. Nedskärningarna slår hårt mot utbildning och utveckling av företagsamhet bland kvinnor och unga.

En del av effekterna syns först senare när utrikesministeriet fattar nya finansieringsbeslut med en mindre budget, och organisationerna tvingas anpassa sig.

I våras beslöt regeringen att skära ned ytterligare 25 miljoner från och med år 2018.

Omkring 50 organisationer svarade på Kepas enkät, vilket är en knapp tredjedel av alla organisationer som fick stöd av utrikesministeriet.

Diskussion om artikeln