Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Hälsodebattör: Hjärtat är kungen

Från 2016
Porträtt på en författaren Sanna Ehdin vid havet.
Bildtext Författaren och hälsodebattören Sanna Ehdin.
Bild: 2016 Catarina Hansson

Vi lever i en tid där många lever i en känsla av ständig kamp. En känsla av att vara fast i ekorrhjulet och matad med negativ stress från omvärlden.

Hälsodebattören och författaren Susanna Ehdin menar att det är upp till oss hur vi hanterar våra tankar. Med tankens och hjärtats kraft kan vi i princip forma om våra gamla invanda tankar och beteenden.

Inom den moderna vetenskapliga forskningen kallas det för neuroplasticitet och innebär att hjärnan är formbar och att nervbanor kan omformas med ihärdig träning. Vi kan alltså med tankens kraft gå från stress till lugn, från negativitet till positivitet och från hat till kärlek.

- Det krävs ihärdig träning. Precis som när du bestämmer dig för att bygga muskler, måste du först gå till ett gym och sen träna för att få resultat. Precis så är det med hjärnan. Du måste bestämma dig och träna ihärdigt.

Enligt tidigare neuroforskning trodde man att hjärnans kapacitet och storlek minskade linjärt med ökande ålder. Den moderna forskningen motbevisar det och Sanna Ehdin menar att med hjälp av en speciell träning för hjärnan i kombination med hjärtats kraft kan vi bygga om vår hjärna.

Du är inte dina tankar! Det mesta går på automatik i hjärnan även om den är mycket avancerad och komplex.

― Sanna Ehdin

Sanna Ehdin är för många känd för sina självhjälpsböcker men det som skiljer henne från många av hennes kollegor är hennes bakgrund som forskare i immunologi och biomedicin. Det man hittar i hennes senaste bok, Nya Sluta kämpa - börja leva, är en genomgång av de senaste forskningsteorierna kring neurosystemet.

Du är inte dina tankar

Hjärnan har en tendens att välja det enkla och invanda. Den prägling man får av familjen och det samhälle man lever i är ofta det som kommer att finnas i hjärnan, säger Sanna Ehdin.

- Du är inte dina tankar! Det mesta går på automatik även om hjärnan i sig är mycket avancerad och komplex. Därför måste man inkludera sitt hjärta. Kroppens viktigaste organ. Hjärtat är Kungen, det kommunicerar med kroppens alla celler med ljusets hastighet. Hjärnan är en omtolkare, lagringscentral och kopplingscentral i förhållande till hjärtat.

Sanna Ehdin berättar öppet om sitt eget liv som inte alltid har varit en tillvaro med guldkant. Uppväxt i en familj där ständiga prestationskrav, psykiskt och fysiskt våld och brist på kärlek ledde till att hon själv gick i psykoterapi i över tjugo år.

- Jag levde i det jag kallar för kampkroppen. Jag insåg till slut att psykoterapi är helt fel. Man är bara i hjärnan och det värsta av allt så befinner man sig konstant i det förflutna. Man ältar och ”bearbetar” men för hjärnan och nervsystemet är det bara en återupprepning av de skeenden som i första taget fick mig att må dåligt.

Sanna menar att de flesta människor i dag befinner sig i ett konstant tillstånd av fly och fäkta. Det är den delen av nervsystemet som ska aktiveras när vi är jagade av björnen eller behöver lösa en kris.

- I dagens samhälle finns mycket negativ stress i form av nyheter, hot, terror och finansiella problem. Det gör att vi lätt hamnar i fly och fäkta-systemet större delen av vårt dygn. Egentligen är vi skapta för att befinna oss i lugn- och rosystemet. Det är vårt naturliga tillstånd.

Det jag kallar för Happy Heart metoden går ut på att varje gång man känner stress, oro, rädsla eller andra negativa tankar, går man ner i hjärtat och pumpar kärlek.

― Sanna Ehdin

Pumpa kärlek

Med den insikten bestämde sig Sanna Ehdin att istället använda hjärtats kraft, det hon kallar för kärlekskroppen. Efter många år som toppforskare i medicinsk biokemi bestämde hon sig för att ta ett sabbatsår och börja söka ett bättre sätt att leva på.

- Det jag kallar för Happy Heart -metoden går ut på att varje gång man känner stress, oro, rädsla eller andra negativa tankar, går man ner i hjärtat och pumpar kärlek.

Sanna är övertygad om att den kraft som förändrar allt är kärleken och den finns i hjärtat. Våra kroppar är designade för att leva i kärlekskroppen, det som i nervsystemet är lugn och ro.

- Med medveten neuroplastisk träning, som jag kallar för Happy Heart -metoden, kan vi stoppa gamla, skadliga loopar och istället byta ut dem mot något mer positivt. Något som ger oss kraft och inte gör oss energilösa och stressade.

När vi befinner oss i kampkroppen, i ständig stress, så aktiveras det limbiska systemet, den delen av hjärnan som reagerar på en treårings nivå, säger Sanna Ehdin. Därför ska man behandla sig själv som man skulle behandla sin treåring.

- Bli medveten om att en stark reaktion är på gång, till exempel ilska eller negativa tankar. Sätt stopp innan den tar överhanden. Pumpa positiva, kärleksfulla ord, plocka fram glädjefulla minnesbilder och tacka!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln