Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP vill delta i beredningen av vårdreformen

Från 2016
Uppdaterad 12.07.2016 16:51.
SDP:s ordförande Antti Rinne
Bildtext Antti Rinne efterlyser Korpilampianda.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Socialdemokraternas drygt en timme långa nisch under Finlandsarenan i Björneborg handlade i hög grad om den bild partiet presenterar utåt. SDP var det fjärde riksdagspartiet som fick presentera sin agenda då det politiska sommarevenemaget fortsatte för andra dagen.

Fria skribenten Kaarina Hazard som hade provokatörens roll undrade varför socialdemokraterna i så hög grad profilerar sig som försvarare av gårdagen.

- Se på Bernie Sanders i USA. Han kallar sig socialdemokrat, och han fick de unga med sig. Varför gör ni inte likadant, sa Hazard.

SDP:s ordförande Antti Rinne försvarade sig med det gamla argumentet.

- Vi får inte vår röst hörd. Det väljarstöd vi har räcker inte till, och vi är inte ett regeringsparti, svarade Rinne.

- Det att vi har sagt nej till regeringens tvångslagar, till nerskärningarna i utbildningen har gjort att vi framstår som ett nej-parti, sa han.

Rinne föreslår nytt Korpilampiseminarium

Det tema socialdemokraterna hade valt för sitt uppträdande var egentligen välfärdsstaten.

Rinne upprepade sitt förslag om att regeringen ska inbjuda också oppositionen till förhandlingar om hur social- och hälsovårdsreformen genomförs.

Han vill att en Korpilampianda ska genomsyra processen, på så sätt som skedde då finanspolitisk konsensus skapades i kongresshotellet Korpilampi på 1970-talet.

Socialdemokraterna ställer ändå villkor.

- Vårdreformen är en angelägenhet för alla. Vi vill se till att skattepengarna inte går till utländska vårdföretag och skatteparadis. Vi vill också att den offentliga sektorn är den huvudsakliga erbjudaren av tjänster, och inte har en biroll, sa Antti Rinne.