Hoppa till huvudinnehåll

Sport

SJK:s Mission Impossible börjar – ska utmana Vitrysslands stolthet

Från 2016
Jussi Vasara målskytt mot PS Kemi
Bildtext Får SJK jublar på bortaplan i Vitryssland?
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

Den finländska tabellsjuan mot ett lag som spelade oavgjort mot Bayer Leverkusen och Roma i Champions League i fjol. Det står på programmet då SJK tar sig an Bate Borisov i CL-kvalet på tisdag.

SJK spelar sin första Champions League-kvalmatch någonsin på tisdag borta i Vitryssland klockan 21. Motståndet kunde inte bli mycket tuffare i det här skedet av kvalet.

Bate Borisov är Vitrysslands främsta fotbollsklubb och har hållit till på europeisk toppnivå en längre tid. Klubben spelar regelbundet i Champions League – och har klarat sig bra.

Den största bragden i klubbhistorien är antagligen 3–1-segern över Bayern München år 2012. I fjol slutade Bate jumbo i gruppen, men tog trots det fem poäng.

Resultaten 1–1 hemma mot Bayer Leverkusen och 0–0 borta mot Roma är ingenting att skämmas över.

Bränslet slut i raketklubben?

För SJK har säsongen gått riktigt motigt. Baksmällan efter segerfesten i fjol verkar ännu hålla i sig. SJK ligger sjua i tabellen och har ingenting att göra i guldstriden i år.

För Bate Borisov ser segerraden inte ut att sluta. Bate toppar den vitryska tabellen i suverän stil efter 15 omgångar. Marginalen ner till tabelltvåan är redan åtta poäng.

Bate – som har en spelarbudget på runt 20 miljoner euro – har vunnit den vitryska ligan tio år i rad. Då segerraden inleddes existerade inte ens SJK. Trots det ogynnsamma utgångsläget tror SJK:s tränare Simo Valakari att SJK har chanser att överraska.

– Det blir ett jämnt matchpar. Vi måste lyckas bra på alla delområden, säger Valakari på klubbens webbplats.

Retur om en vecka

SJK återvänder med ett charterplan genast efter matchen och börjar fokusera på returen som spelas i Seinäjoki den 19 juli.

– Det är bra att vi får börja på bortaplan. Då avgörs matchparet på vår hemmaplan. Det är väldigt viktigt att vi får med oss ett sådant resultat som möjliggör att vi kan avgöra på hemmaplan senare, säger Valakari.

Runt 5 000 personer förväntas ta sig till Borisov Arena för att se det första mötet i Vitryssland. SJK har redan sålt fler än 3 500 biljetter till returmatchen.

Frågan är om SJK:s succésaga får en fortsättning. Laget spelade i division 2 så sent som år 2011. Nu är siktet inställt på Champions League.

Diskussion om artikeln