Hoppa till huvudinnehåll

X3M

”Pokémon Go blev stort bara för att det är Pokémon”

Från 2016
Uppdaterad 13.07.2016 14:48.
Björn Karlsson
Bildtext Björn Karlsson säger att det nya Pokémon spelet är nerdummat och ganska enkelt, vilket kan vara en orsak att det fått så stor spridning,
Bild: Niclas Runeberg/Yle

Det enda internet verkar tala om just nu är Pokémon Go, ett mobilspel där spelarna springer omkring på gator och letar efter Pokémons. Men laddar du ner spelet i Finland ska du se upp för virus.

- Helsingfors centrum är ganska tömt på Pokémons just nu så någon går omkring och plockar dem även om jag inte sett någon som verkar spela det, säger Björn Karlsson, redaktör för Yle Spel. Björn spelar själv det nya Pokémon Go spelet som kom ut på marknaden för en vecka sedan.

Spelet är ett så kallat förstärkt verklighet-spel, på engelska augmented reality. Det innebär att Pokémonvarelserna du ska hitta finns utplacerade i den verkliga världen omkring dig.

- Man ser varelserna på skärmen i sin mobil tack vare mobilkameran. När du hittar en försöker du kasta en boll på den för att fånga den. Det blir svårare an efter, men i slutändan är det inte det mest komplexa spelet just nu och det är det som kanske gör det lättillgängligt och populärt.

Pokémon är Pokémon

Förutom att spelet är relativt enkelt och gratis tror Björn att det fått en så enorm genomslagskraft uttryckligen för att det handlar om Pokémon.

- Spelföretaget bakom Pokémon Go har gjort ett annat augmented reality-spel som också blev populärt men inte på samma nivå. Pokémon är lätt att relatera till. Jag tror det blev stort bara för att det handlar om Pokémon.

Han säger att Pokémonspelet var ett av de första spelen som också fick en egen tv-serie.

- Du kunde hänga med även om du inte hade en Gameboy och kunde spela spelet. Det var en genial marknadsföringsprodukt som många har vuxit upp med.

Inte än i Finland

Än så länge är det inte möjligt att ladda ner den officiella versionen av Pokémon Go i Finland. Laddar man ner en inofficiell version lönar det sig att vara försiktig, säger Björn.

- Det finns många som lagt in virus i dem eftersom det är ett av de mest nedladdade spelen just nu.

Eftersom spelet är gratis är det inte piratism att ladda ner det, säger han.

Under veckan som gått har flera bisarra incidenter hunnit äga rum i USA på grund av spelet. Några rånare, som nu har åkt fast, låg i bakhåll på avlägsna platser och försökte råna spelare som dök upp för att samla in Pokémons. En kvinna hittade ett lik i en flod när hon spelade spelet.

Spelföretaget har uppmanat spelare att vara försiktiga och sig se för då de beger sig ut på jakt.

- Man går och stirrar på en karta så man blir lite uppslukad av spelet. Jag har gått runt med barnvagnen och spelat och märkt att man blir lite disträ, säger Björn.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln