Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bernie Sanders stöder Hillary Clinton i presidentvalet

Från 2016
Uppdaterad 12.07.2016 19:16.
Hillary Clinton och Bernie Sanders
Bildtext Hillary Clinton och Bernie Sanders försonades på tisdagen.
Bild: EPA / CJ Gunther

Kampen om vem som ska nomineras till det demokratiska partiets presidentkandidat är nu definitivt över. Utmanaren Bernie Sanders meddelade på tisdagen att han stöder Hillary Clinton i valet i november.

Sanders trotsade oddsen då han utmanade Clinton ända fram till upploppet av demokraternas primärval. Clinton, som för ett år sedan var skyhög favorit, fick majoriteten av delegaterna bakom sig först i slutskedet av primärvalet.

Sanders gratulerade Clinton

Sanders vägrade i flera veckor att uttrycka sitt stöd för Clintons kandidatur. Trots att Clinton i praktiken säkrade segern i primärvalet i början av juni. Först på tisdagen, då endast två veckor återstod till demokraternas konvent, rättade han sig in i ledet.

- Hillary Clinton har vunnit demokraternas primärval och jag gratulerar henne. Jag kommer att göra allt i min makt för att se till att hon väljs till USA:s nästa president. Hillary Clinton kommer att vara en utomordentlig president och jag är stolt över att i dag stå sida vid sida med henne, sade Sanders under en valtillställning i New Hampshire.

Vermontsenatorns besked lugnade ner stämningen inom det demokratiska partiet. Det cirkulerade nämligen rykten om att Sanders övervägde att ställa upp i presidentvalet som en obunden kandidat.

Clinton har omfattat Sanders förslag

Den 74-årige Sanders som kallar sig för en demokratisk socialist är mäkta populär bland unga och liberala väljare. Clinton hoppas att Sanders stöd leder till att hans anhängare sluter upp bakom henne. Under primärvalet uttryckte många av Sanders supportrar att de är skeptiska till Clinton.

- Valet kommer att vara avsevärt trevligare nu då vi står på samma sida. Sanders har gett kraft åt och inspirerat en hel generation av unga människor som bryr sig om vårt land. Tack Bernie Sanders! Inte bara för ditt stöd utan också för att du hela ditt liv kämpat mot orättvisor, sade Clinton efter att hon omfamnats av Sanders.

Clinton har under valkampanjen omfattat en del av Sanders käpphästar. Till exempel i fråga om internationella handelsavtal och klimatfrågor. Förra veckan introducerade hon ett förslag om förmånligare statlig universitetsutbildning för arbetar- och medelklassfamiljer. Förslaget påminde starkt om den plan som Sanders hade introducerat under sin kampanj.

Hillary Clinton kommer att nomineras till demokraternas presidentkandidat under partikonventet i Philadelphia 25-28 juli.

Donald Trump sågade Sanders

Clintons motståndare i presidentvalet den 8 november, Donald Trump, skrev på Twitter att Bernie Sanders förrådde sina väljare.

- Bernie Sanders, som har inte har mycket inflytande kvar, har sålt sig billigt till den skurkaktiga Hillary Clinton. Jag är förvånad över att Bernie Sanders inte var ärlig mot sig själv och sina anhängare. De är inte glada över detta svek, skrev Trump.

Diskussion om artikeln