Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vem blir USA:s nästa vicepresident?

Från 2016
Uppdaterad 14.07.2016 10:29.
Donald Trump
Bildtext Donald Trump förväntas presentera sin vicepresidentkandidat inom kort.
Bild: EPA / Nigel Roddis

Spekulationerna om vem Hillary Clinton och Donald Trump kommer att utse till vicepresidentkandidater går heta.

Republikanernas partikonvent arrangeras nästa vecka i Cleveland. Trump har meddelat att han offentliggör sin vice presidentkandidat på fredag.

I en intervju i måndags för Washington Post sade Trump att han vill ha en vicepresidentkandidat som har stor politisk erfarenhet. Enligt Trump kunde en konventionell politiker som vicepresidentkandidat ena det republikanska partiets led inför höstens valkampanj.

- Att ha en vicepresidentkandidat som respekteras och uppskattas av partietablissemanget skulle vara en bra kombination. Jag vill ena partiet, sade Trump som profilerat sig som en outsider.

De två kandidater som Trump enligt uppgift varit mest intresserad av, Iowas senator Joni Ernst och Tennessee senator Bob Corker, har tackat nej till uppdraget.

Hillary Clinton kommer med stor sannolikhet att avslöja sin parhäst innan det är dags för demokraternas partikonvent 25-28 juli i Philadelphia.

Då och då har de amerikanska presidentkandidaterna utsett överraskningsnamn till vicepresidentkandidater (till exempel Sarah Palin år 2008 och Al Gore år 1992) och det är inte omöjligt med överraskningar den här gången heller.

De tre favoriterna att utses till Donald Trump respektive Hillary Clintons vicepresident:

Republikanerna:

Mike Pence

Mike Pence, guvernör för Indiana
Bild: EPA / Rick D'Elia

Vem är han? Den 57-årige Pence har sedan 2013 fungerat som guvernör för Indiana. Före det var han i tolv år ledamot i representanthuset.

Fördelar: Pence kan politiken i Washington utan och innan. Han är högt respekterad i konservativa kretsar och framför allt inom den kristna högern, som varit skeptisk till Trump. Pence kunde också hjälpa Trump i nyckeldelstater som Ohio och Michigan i mellanvästern.

Nackdelar: Mike Pence är inte överhövan känd på det nationella planet. I primärvalet stödde han Trumps rival Ted Cruz. Dock inte särdeles helhjärtat.

Newt Gingrich

Newt Gingrich
Bild: EPA / Michael Reynolds

Vem är han? Den 73-årige Gingrich har en gedigen politisk meritförteckning. Han var i åratal kongressledamot och mot slutet av 90-talet också ordförande för representanthuset. Han ställde upp i presidentvalet för fyra år sedan men efter inledande framgångar i South Carolina och Florida var chanslös mot Mitt Romney.

Fördelar: Gingrich har varit en av få republikanska toppnamn som kontinuerligt stött Donald Trump. Han fyller i allra högsta grad Trumps krav om att vicepresidenten bör ha erfarenhet av politiken i Washington. Den karismatiske Gingrich kunde eventuellt se till att republikanerna i högre grad rättar sig i ledet bakom Trump.

Nackdelar: Det var uppenbart under primärvalet att otaliga amerikaner är trötta och förbannade på de etablerade politikerna i Washington. Newt Gingrich är i allra högsta grad en dylik politisk insider, som väljarna har protesterat mot.

Chris Christie

Chris Christie
Bild: Katherine Taylor / EPA

Vem är han? Den 53-årige Christie har sedan 2010 varit guvernör i New Jersey. Han ställde upp i presidentvalet i år men han kastade in handduken redan i februari efter primärvalet i New Hampshire.

Fördelar: Christie var det första tunga politikernamnet som officiellt uttryckte sitt stöd för Trump. Han är en färgstark och skicklig talare. Hans rättframma och stundvis burdusa framtoning påminner om Trumps image, så de skulle vara ett naturligt radarpar.

Nackdelar: Invånarna i New Jersey har redan i en tid uttryckt sin frustration över Christie. Enligt undersökningar stöds han endast av en fjärdedel av New Jerseyborna. På det nationella planet är han mest känd för att hans nära undersåtar stängde den 9 september 2013 stora delar av George Washington-bron mellan New Jersey och Manhattan. Ett sällan skådat trafikkaos följde och även om Christie inte har prickats för beslutet så kastar incidenten fortfarande en skugga över honom.

Svarta hästar:

Den förre generalen Michael Flynn, Alabamas senator Jess Sessions, Arkansas guvernör, den förre Irakveteranen Tom Cotton och den förre presidentkandidaten, Ohios nuvarande guvernör John Kasich.

Demokraterna:

Tim Kaine

Tim Kaine
Bild: EPA / Brian Blanco

Vem är han? Kaine valdes till senator för Virginia år 2012. Före det fungerade han som guvernör för Virginia i fyra år.

Fördelar: Tim Kaine skulle vara ett tryggt val för Hillary Clinton. Han skulle ge draghjälp i Virginia, en av nyckeldelstaterna under presidentvalet, han talar flytande spanska och är katolik. Dessutom har Virginia en demokratisk guvernör i Terry McAuliffe. Det betyder att demokraternas plats i senaten skulle vara tryggad om Clinton vinner presidentvalet, eftersom McAuliffe skulle utse Kaines ersättare.

Nackdelar: Den 58-årige Kaine är eventuellt ett alltför tryggt val. Merparten av Bernie Sanders anhängare vill se nya vindar inom det demokratiska partiet och Kaine som vicepresidentkandidat skulle knappast övertyga dem om att en förändring är på kommande.

Thomas ”Tom” Perez

USA:s bostadsminister Tom Perez
Bild: EPA / Michael Reynolds

Vem är han? USA:s nuvarande arbetsminister. Har tidigare jobbat bland annat som jurist i medborgarrättsliga frågor.

Fördelar: Perez skulle tilltala Bernie Sanders anhängare i och med att han talat för att höja minimilönen till 15 dollar per timme. Han uttryckte sitt stöd för Hillary Clinton redan innan primärvalet började och han kommer enligt uppgift väl överens med henne. Han har rötter i Dominikanska republiken vilket behagar den växande andelen spansktalande väljare i USA.

Nackdelar: Den 54-årige Perez är en doldis för de flesta amerikaner. Han är också otestad i debatter, vilket kan vara ett problem om han ställs mot en garvad politiker som Chris Christie eller Newt Gingrich i en debatt mellan vicepresidentkandidaterna.

James Stavridis

James Stavridis
Bild: EPA / Grzegorz Michalowski

Vem är han? Pensionerad flottamiral. Natos tidigare befälhavare i Europa.

Fördelar: Fyller önskemålet om att nominera en outsider. Stavridis skulle sannolikt tilltala de väljare som befinner sig i mittfåran av det politiska spektret.

Nackdelar: Stavridis har ingen som helst politisk erfarenhet. Han skulle knappast entusiasmera Bernie Sanders supportrar över huvud taget.

Svarta hästar:

Den amerikanska vänsterns gunstling, Massachusetts senator Elizabeth Warren, bostadsministern Julian Castro, New Jerseys senator Cory Booker och den förre komikern Al Franken som numera är senator för Minnesota.

Diskussion om artikeln