Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Oppositionen i Egypten krossas med tortyr

Från 2016
Egyptens ledare Abdel Fattah al-Sisi anländer till ett möte med Rysslands president Vladimir Putin 13.2.1024
Bildtext President Andel Fattah Al-Sisis regim försöker krossa allt politiskt motstånd med våld, menar Amnesty International i en ny rapport. Al-Sisi ledde underrättelsetjänsten under Hosni Mubarak
Bild: EPA/MAXIM SHEMETOV

Egyptens säkerhetstjänst har utsatt hundratals oliktänkare för försvinnanden och tortyr sedan årsskiftet. Fallen har ökat kraftigt sedan landets nya inrikesminister med ett förflutet inom Hosni Mubaraks fruktade säkerhetstjänst tillträdde.

Antalet påtvingade försvinnanden och tortyren av oliktänkare har ökat i oroväckande takt, uppger människorättsorganisationen Amnesty International.

Amnesty anklagar president Abdel Fattah al-Sisis regim för att försöka krossa sina sista politiska motståndare med våld och hot.

Hundratals oppositionella hålls enligt Amnesty i hemlighet isolerade av landets säkerhetstjänst och torteras för att de ska erkänna påhittade brott.

Amnesty har i en ny rapport kartlagt hundratals fall av så kallade påtvingade försvinnanden som har utförts av landets nya säkerhetstjänst, som ersatte den gamla fruktade tjänsten under Hosni Mubarak.

De yngsta offren bara 14 år

Rapporten innehåller också detaljerade vittnesmål från flera offer, som berättar om isolering, tortyr och mordhot.

Flera berättar att de har hållits i ögonbindlar och handklovar i flera månader utan att ha fått träffa någon annan än torterarna.

De vittnar om daglig misshandel, tortyr med elchocker över hela kroppen och säger att de ofta lämnades hängande i handklovar från taket i flera timmar.

Enligt Amnesty är de två yngsta offren som har hittats bara 14 år gamla.

Pojkarna har utsatts för samma behandling som de vuxna offren.

Nya myndigheter på papper, gamla metoder

Amnesty hävdar att fallen har ökat klart sedan Magdy Abd el-Ghaffar utsågs till inrikesminister.

El-Ghaffar tjänstgjorde länge vid den interna säkerhetstjänsten under Hosni Mubarak, officiellt SSI men i folkmun Mukhabarat.

Officiellt lades SSI ner av Sisi, men i praktiken bytte den bara namn till NSA och fortsatte med samma bemanning.

Sisi ledde själv militärens underrättelsetjänst innan han befordrades till befälhavare för hela den egyptiska försvarsmakten av president Mohammed Mursi.

Sedan Sisi avsatte Mursi har tusentals oliktänkare och oppositionella dödats och över 40 000 fängslats i Egypten.

Amnesty har tidigare sagt att människorättsläget i Egypten under Sisi är värre än det någonsin har varit under Hosni Mubaraks tid.

Diskussion om artikeln