Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kritik mot Auers framträdande i Björneborg

Från 2016
Uppdaterad 13.07.2016 09:52.
Anneli Auer i Björneborgs tingsrätt i oktober 2013.
Bildtext Anneli Auer i Björneborgs tingsrätt i oktober 2013.
Bild: All Over Press

Anneli Auer medverkar på onsdag på Finlandsarenan i Björneborg, men hennes framträdande har kritiserats.

Auer, som först dömdes och senare friades för mordet på sin man i Ulvsby, talar på onsdag eftermiddag om sin nya bok som kommer ut i höst. Hon intervjuas av redaktören Tuomas Enbuske.

Kritikerna har påpekat att Auer 2012 dömdes till ett långt fängelsestraff för grovt sexuellt utnyttjande av barn. Hon är nu villkorligt frigiven efter att hon suttit av halva sitt straff. Ändå får hon gratis reklam för sin bok.

"Kritiken är inte berättigad"

Suomiareenas exekutiva producent Mari Haavisto tycker inte att kritiken är berättigad. Hon poängterar att förslaget kom från bokens förlag. Fallet Auer är ändå så anmärkningsvärt i finländsk rättshistoria att det försvarar sin plats på Finlandsarenan.

- Vi funderade på om det borde finnas fler som intervjuades på scenen, berättar Haavisto för Yle. Men efter långt övervägande kom vi till att det här samhälleligt är en så stor händelse, att vi önskade dem välkomna.

Här finns Yle-artikeln med Mari Haavistos svar (på finska).

Anneli Auer dömdes till sammanlagt sju år och sex månaders fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn, tvingande till sexuella handlingar, grova våldtäkter, sexuellt utnyttjande av barn, grov misshandel samt olaga hot. Hennes kumpan dömdes till sammanlagt tio års fängelse för motsvarande brott.

I maj lämnade Auer in en ansökan om att domen för sexualbrott hävs.

Diskussion om artikeln