Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Unga mopedister orsakar fara i trafiken - polisen ber föräldrar hålla koll

Från 2016
Mopeder.
Bildtext Det uppstår ofta farliga situationer när mopedister försöker köra undan polisen.
Bild: Yle/Philip Stenkula

Det rör sig mopedister i trafiken som är jättefarliga, säger en skolpolis. Nu försöker polisen i västra Nyland nå ut till föräldrarna i hopp om förändring i trafiken.

I maj drev Raseborgspolisen en kampanj för att få föräldrar till unga mopedister att vakna upp och hålla koll på sina barn i trafiken. Det ordnades också informationsmöten men de lockade inte folk.

I förra veckan försökte polisen nå ut på Facebook. Äldre konstapel Camilla Fri-Bergström skrev ett brev som publicerades på Västra Nylands polisinrättnings Facebooksida. Förhoppningen är att trafiksäkerheten ska bli bättre.

Trafiksäkerhet en del av barnuppfostran

Brevet handlar om att föräldrar ska prata mera med sina barn om vikten av trafiksäkerhet.

Fri-Bergström anser att trafiksäkerhet hör till barnuppfostran. Man ska lära sina barn hur man beter sig i trafiken precis som man lär sina barn hur man ska tvätta sig och hjälpa med hushållsarbete.

- Om man tänker på hur stor fara det är ute i trafiken så skulle det vara viktigt att man berättar redan åt små barn hur man ska bete sig i trafiken. Så får de en god attityd.

De kör nog undan ofta, eller försöker åtminstone göra det. I vissa fall måste polisen överväga att avsluta jakten för att den sätter så många i fara.

Personskadorna för moped- och mopedbilsförare har ökat under 2000-talet. Varje år dör tio mopedister i trafiken och över 1 000 mopedister skadas, enligt uppgifter från Statistikcentralen.

- Det är ordentliga skador. Några blåmärken räknas inte dit, säger Camilla Fri-Bergström.

Mopedister kör undan polisen

Mopedister som kör undan polisen förorsakar mest fara i trafiken. Sådana mopedister är jättefarliga, säger äldre konstapel Fri Bergström.

- De tänker inte på vad de gör eller var de kör. Så har de hög hastighet vilket minskar chansen att reagera och bromsa i tid om något skulle hoppa ut framför eller komma i vägen.

Äldre konstapel Camilla Fri-Bergström är en av de polsier som skriver inlägg på polisens nya facebook sida.
Bildtext Äldre konstapel Camilla Fri-Bergström jobbar också som skolpolis i Raseborg.
Bild: Yle/Erika Lindroos

Hur ofta händer det att polisen jagar mopedister som kör undan?

- De kör nog undan ofta, eller försöker åtminstone göra det. I vissa fall måste polisen överväga att avsluta jakten för att den sätter så många i fara.

Kvartersrally kan ge böter

Nödcentralen har tagit emot samtal från invånare som ser mopedister som förorsakar fara för andra i trafiken. Det kan handla om kraftiga accelereringar, mopedister som kör i grupp eller mopedister som kör samma rutt många gånger.

Klagomålen har kommit från flera olika håll, bland annat från Ingå, Karis, Svartå, Ekenäs och Tenala, berättar Camilla Fri-Bergström. Poliser på andra håll inom polisdistriktet har också sett mopedister som orsakar trafikfara.

I sommar har redan en del mopedister blivit av med sina körkort.

Enligt Fri-Bergström kan polisen också dela ut böter för kvartersrally, det vill säga en förare som inom en viss tid kör på samma ställe om och om igen.

- I praktiken är det inte så ofta tillämpat eftersom man då måste stå där och räkna hur många varv en viss person har kört.

Visa inlägget på Facebook

Diskussion om artikeln