Timo Soini: Särbehandlingen av Sannfinländarna kränkande
Sannfinländarnas ordförande, utrikesminister Timo Soini säger att kritiken mot Sannfinländarnas stöd för en finländsk folkomröstning om EU-medlemskapet är en kränkning av partiets yttrandefrihet.
- Varför särbehandlas vi? Gäller andra regler för oss? undrade Timo Soini då han öppnade partiets nisch på Suomiareena, alltså det politiska sommarevenemanget Finlandsarenan i Björneborg.
- Ingen kräver att Centern lämnar regeringen då partiets hedersordförande Paavo Väyrynen driver på en folkomröstning om euron, säger han.
- Och ingen kräver att Samlingspartiet lämnar regeringen på grund av stödet för ett medlemskap i Nato, trots att regeringsprogrammet talar om alliansfrihet, säger Soini.
Partiet betalade Soinis resa
Timo Soini förklarade också bakgrunden till resan till Storbritannien omedelbart efter brexitomröstningen.
- Jag ville veta vad som hade hänt, och varför det gick som det gick. Och för mig stod det klart att det inte blir en ny folkomröstningen, vilket många i Finland trodde, säger Soini.
Han underströk att resan och uppehället betalades av partiet. Resan åsamkade varken utrikesministeriet eller skattebetalarna några kostnader.
Utrikesministern säger att förhandlingarna mellan Storbritannien och EU inte får domineras av avundsjuka, agg eller illvilja.
- Vi måste minimera eventuella skador, och se till att eventuell nytta kommer alla till godo, säger Soini.
Och Soini gjorde än en gång klart att regeringen Sipilä inte ordnar en folkomröstning om en finländsk exit ur EU.
- Men diskutera måste man kunna, säger Soini.
Väl redigerad föreställning
Sannfinländarnas nisch bjöd inte på några för partiet besvärliga frågor, eftersom partiordföranden själv var diskussionsledare. Inbördes beundran och ledande frågor dominerade.
Soini undrade bland annat av riksdagsledamot Toimi Kankaaniemi (Sannf) om han tror att Skottland och Katalonien till exempel bryter sig ut ur moderländerna för att kunna fortsätta att vara medlemmar i EU.
- Ja, och hur blir det med Åland? Om Åland bryter sig ut skulle det vara en ekonomisk seger för Finland. Vi ger ålänningarna så mycket pengar, säger Kankaanniemi, som uppenbarligen tror att Finlands EU-medlemskap är kortvarigt.
Kankaanniemis svar fick applåder liksom också en släng om att det är bra att SFP inte längre sitter i regeringen.
Toimi Kankaanniemi ville också att de politiker som drev igenom euron utan en folkomröstning avger en offentlig förklaring varför så skedde.
Sauli Niinistö borde ställas till svars
Det innebär bland annat att Kankaanniemi vill ställa nuvarande Sauli Niinistö och dåvarande statsministern Paavo Lipponen (SDP) till svars.
Soini och de närvarande Sannfinländarna klagade också över att grundlagen säger att Finland är medlem i EU.
- Borde det också stå i grundlagen att Finland är medlem i FN? undrar Soini.
Åtminstone en positiv sak hittar Sannfinländarna i EU. Försvarsminister Jussi Niinistö nämnde solidaritetsklausulen i Lissabonfördraget.
Föga överraskande tog Soini inte upp de rasistiska och homofoba påhoppen som partimedlemmar har gjort sig skyldig till de senaste dagarna.
Riksdagsledamot Leena Meri som nyligen tyckte att en färgad finsk medborgare borde återvända till hemlandet om han har illa att vara i Finland förvånade sig över att man inte får tala om invandring.
- Inte lever vi väl i Kina eller Nordkorea heller, säger Leena Meri.